AMSTERDAM - Voor Ian Thorpe breekt het uur van de waarheid aan. Tijdens de Australische trials in Adelaide probeert de 29-jarige zwemmer zich de komende dagen te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Londen.

Thorpe staat alleen aan de start van de 100 en 200 meter vrije slag. Hij zal eerste of tweede moeten worden om een ticket voor Londen veilig te stellen.

Om in aanmerking te komen voor een plaats in het estafetteteam, dient hij in de top zes te finishen.

“Ik ben hier al achttien maanden mee bezig, logisch dus dat ik nerveus ben. Hoe snel ik zal gaan, weet ik niet”, meldt de herintredende Thorpe aan Sports Illustrated.

Opluchting

“Het zal een enorme opluchting zijn als het lukt, ik zou me even goed voelen als toen ik voor het eerst het olympische team haalde.”

Hoofdcoach Leigh Nugent van de Australische zwemmers weet zeker dat Thorpe kans maakt op deelname aan de Spelen. “Sinds zijn rentree heeft hij er niet beter voorgestaan. Voor Ian gaat het echte werk nu pas beginnen.”

Nugent kreeg flink wat kritiek omdat de Australische zwembond zorgde voor de financiering van Thorpe’s trainingen in Zwitserland.

“Het zou van weinig dankbaarheid getuigen om hem niet zo goed mogelijk te steunen”, zegt Nugent. “In Australië kan hij niet trainen, hij genereert te veel aandacht, niemand laat hem met rust.”

Gedoodverfde favoriet

James Magnussen, de gedoodverfde favoriet op de 100 meter vrij, vindt het niet erg dat Thorpe in het middelpunt van de belangstelling staat.

“Laat mij nog maar even onder de radar blijven. Ik probeer mijn werk te doen. De Thorpe-hype zal groter zijn dan de Magnussen-hype."

Thorpe nam eind 2006 afscheid van de zwemsport als vijfvoudig gouden medaillewinnaar op de Olympische Spelen. Begin 2011 kondigde hij zijn rentree aan.