Anders dan de kop boven dit stukje wellicht doet vermoeden, ga ik hier niet beweren dat Leo Beenhakker zich in de twee jaar dat hij tot januari 2011 technisch directeur van Feyenoord was heeft ontpopt tot wonderdokter.

Integendeel. Maar op de wonden die 'Don Leo' in De Kuip veroorzaakte, plakte hij wél een mooie pleister: de samenwerking met Excelsior.

Laten we eerst nog even de vinger op de zere plek leggen. Van de spelers die Beenhakker met zijn schat aan ervaring naar Feyenoord haalde en vervolgens in De Kuip zag verzuipen, kun je bijna een heel elftal bouwen. Heeft u even?

Lepel ik het rijtje maar weer eens op. Gaan we. Dani Fernández, Sekou Cissé, Aleksandar Ignjatovic, Stefan Babovic, Adil Auassar, Michael Lumb, Fedor Smolov, Jhon van Beukering, Gill Swerts en Krisztián Simon.

Moet ik nog meer zeggen? Van alle 'Leo-aanwinsten' bewees alleen Ruben Schaken zijn Feyenoord-salaris waard te zijn. En dat ook pas na een jaar.

Guidetti

Dat Beenhakker geen geld had om investeringen te doen en daardoor in een klein vijvertje moest vissen, mag met terugwerkende kracht niet langer als excuus gelden. Zijn opvolger Martin van Geel bewees immers dat je met een lege portemonnee ook heel bruikbare tot zelfs uitzonderlijk goede spelers kunt halen. Een Otman Bakkal bijvoorbeeld, of een John Guidetti.

Daarnaast vaart Feyenoord dit seizoen wel bij de (terug)komst van Jordy Clasie, Guyon Fernandez en Miquel Nelom. De drie kameraden die vorig jaar nog samenspeelden bij Excelsior spreken deze week in een interview in NUsport-magazine uitgebreid over hun eerste blije maanden in De Kuip, waarin zij trainer Ronald Koeman en het Legioen al snel van hun kwaliteiten wisten te overtuigen.

Hoewel het Van Geel was die Clasie, Fernandez en Nelom een plaats in de A-selectie van Feyenoord schonk, mag het eveneens op het conto van Beenhakker worden geschreven dat het ingezette sportieve herstel van de Rotterdamse club dit seizoen deels voortkomt uit de doorbraak van deze drie ex-Excelsior-spelers.

Dat Van Geel het vorig jaar aandurfde om hen aan zijn selectie toe te voegen, kwam immers mede door de goede verhalen van beleidsbepalers en trainers van Excelsior die hem vlak na zijn aanstelling als technisch directeur van Feyenoord ter ore waren gekomen.

En dat hij die mensen geregeld sprak, kwam doordat zijn voorganger de banden tussen Feyenoord en Excelsior in 2009 flink had aangehaald.

Buffel

Daarmee herstelde Beenhakker een traditie in ere. Vroeger deden spelers als Gaston Taument, Ferry de Haan, Thomas Buffel, Salomon Kalou en Christian Gyan al ervaring op bij Excelsior, voordat ze bij Feyenoord successen boekten.

Nu was het de beurt aan onder anderen Clasie en Nelom, die vanaf de C-tjes gezamenlijk de jeugdopleiding bij Feyenoord doorliepen.

Beenhakker zag bij zijn komst al toekomst in de twee vruchten van Varkenoord, maar oordeelde dat ze eerst aan de andere kant van de Maas moesten rijpen voordat ze klaar waren voor Feyenoord 1.

En waar kon dat beter dan bij buurman Excelsior, waar ze door hem goed in de gaten konden worden gehouden en waarvan de trainers maandelijks met Beenhakker om de tafel zaten voor overleg?

Fernandez werd in tegenstelling tot Clasie en Nelom niet opgeleid op Varkenoord. Maar als de banden tussen Excelsior en Feyenoord niet zo hecht waren geweest, was hij misschien wel nooit in beeld gekomen bij de Stadionclub.

Dan had Van Geel het wellicht niet aangedurfd hem een driejarig contract voor te schotelen en had Fernandez nu niet al zes keer voor Feyenoord gescoord, terwijl hij pas twaalf keer aan de aftrap stond.

Dan was Clasie bovendien wellicht nooit zo snel uitgegroeid tot knuffelbeer van De Kuip. En dan had Nelom zich de laatste maanden misschien niet ontpopt tot de eerste linksback van Feyenoord.

Ramsteijn

Op de positie van Nelom speelde de eerste zeven Feyenoord-wedstrijden van dit seizoen nog Kaj Ramsteijn, die vorig seizoen óók al een stabiele factor was bij Excelsior. Een zware knieblessure verhinderde de rechtspoot dit seizoen in De Kuip door te groeien, maar kenners voorspellen hem een mooie toekomst.

Datzelfde geldt voor Bart Schenkeveld, het verdedigende talent dat na een hoop blessureleed sinds de winterstop in Kralingen wordt klaargestoomd voor Feyenoord 1. Hij was afgelopen weekeinde een van de liefst zes basisspelers van Excelsior die op Varkenoord zijn opgeleid.

De club uit Kralingen spint de laatste tijd dus net zo goed garen bij de hernieuwde samenwerking met Feyenoord als de grote broer aan de andere kant van de Maas. Daarvoor mogen beide clubs Leo Beenhakker best nog even bedanken.

In het nieuwe magazine van NUsport staat een interview met de Feyenoorders Miquel Nelom, Jordy Clasie en Guyon Fernandez. Het nummer ligt nu in de winkels en is tevens verkrijgbaar op de iPad.