Ontspannen nipte Fred Rutten aan zijn wijntje. Of wij journalisten niet een lekker glaasje Rioja wilden? Dat iedereen cola, spa rood of jus d’orange bestelde, snapte hij niet helemaal.

Het trainingskamp in het Spaanse La Manga was halverwege. De trainer had de journalisten uitgenodigd om op het dak van het clubhuis van de plaatselijke golfclub eens bij te kletsen. De banen om ons heen waren net gemest.

De eigenaar kwam uitgebreid zijn excuses aanbieden voor de stank. Of we niet binnen wilden zitten. Rutten schudde resoluut zijn hoofd, hij wilde de Spaanse januarizon op zijn bol.

De tafel voor ons stond vol tapas. Vooral de sardientjes smaakten de geboren Wijchenaar goed. Al kon zijn honger er niet mee gestild worden. Rutten bestelde daarom nog een bak patatjes. “Dat vinden jullie toch ook lekker? Kom op!”

Verzaken

Hij praatte honderduit. Over de talenten die mee waren op het trainingskamp, maar vooral over zijn verwachtingen van de tweede seizoenshelft.

Ja, hij ging vertrekken aan het einde van het seizoen, maar verzaken zal hij nooit. “Toen ik wist dat ik FC Twente ging verlaten, heb ik ook Theo Janssen nog binnen gehaald.”

Rutten had een goed gevoel over het restant van de competitie. De club had er goed aan gedaan om in de zomer “boefjes” als Kevin Strootman, Georginio Wijnaldum en Dries Mertens aan te trekken. Jongens met karakter.

Toch bleef de coach, zoals altijd, op zijn hoede. Aan de simpele zin “we worden kampioen” waagde hij zich niet. Hij kwam aanzetten met Feyenoord. “Van die club verwacht ik nog veel.”

Lachen

En toen vond Rutten het na een half uur genoeg. Of de kladblokjes dicht konden, Hij had er genoeg van om in omslachtige zinnen te praten. Tijd voor een goed gesprek.

Opmerkelijke onderwerpen kwamen op tafel. De trainer kwam met een uitgebreide monoloog over de liefde, discussieerde met zijn tafelgenoten, maakte grappen en kwam met mooie anekdotes.

Hij had een paar dagen eerder enorm gelachen. Keeper Przemyslaw Tyton, die in La Manga met onder anderen Tim Matavz en Stanislav Manolev in een huisje sliep, had per ongeluk zijn wekker een paar uur te vroeg gezet.

Pas toen de spelers buiten stonden, merkten ze dat er iets niet klopte. De training zou voorlopig nog niet gaan beginnen. Rutten lachend: “Stani boos, die heeft al zo’n moeite om z’n bed uit te komen.”

Genieten

Na ruim een uur was Rutten uitgekletst. Onderweg naar de uitgang bedankte ik hem nog even. Ik moest naar Alicante waar ik de wielrenner Samuel Sánchez zou interviewen, en daarna naar huis om een week op wintersport te gaan.

Toen Rutten dat hoorde, begon hij te stralen. “Ga je naar Oostenrijk? Weet je wat je moet doen. Tussen de middag lekker op een terrasje gaan zitten. Een pot bier bestellen, worst erbij. Heerlijk, jongen!”

Ik moest precies aan die worden denken toen ik de coach gisteren richting zijn auto zag lopen op De Herdgang. Tiny Sanders en Marcel Brands hadden hem laten vallen. Een trieste afgang na weken vol stress.

Ik wens Rutten een prettige, ontspannen vakantie. Het zij hem gegund.