De UCI, de internationale wielerbond, kwam gisteren met een verklaring. Terwijl iedereen wachtte op een verdict over het lot van de ploeg Saxobank na de schorsing van diens renner Alberto Contador, kwam de club van voorzitter Pat McQuaid met een bericht over een rapport dat repte van de ’gezonde positie’ van het profwielrennen.

In het rapport stonden cijfers, want het ging over de economische positie van het cyclisme. De teambudgetten waren volgens de becijferaars van Ernst & Young met 36,5 procent gestegen ten opzichte van 2009.

Daarna schreef de bond in haar communiqué dat het een teken was dat de sport de krimpende economie tegenstand had weten te bieden. En hoe! Het totale bedrag dat aan wielerploegen werd besteed steeg van 235 miljoen naar 321 miljoen euro.

En het gemiddelde salaris van een renner uit een ProTeam steeg van 190.000 euro naar 264.000 euro.

Meiden van plezier

Lang leve de sport. McQuaid zei: ‘Het is erg vleiend te zie dat wielrennen floreert in deze moeilijke tijden.’

Drie hoeraatjes. Champagne, magnums, jawel, wie weet meiden van plezier. We doen het beter dan wie ook, zeiden ze in Aigle. En ze sloegen elkaar nog maar eens op de schouders daar in het Zwitserse hoofdkantoor van de wielerunie.

Voodoo

Maar ondertussen is er iemand diep in de nacht nog driftig bezig de namen weg te poetsen uit de eregalerij als ware Contador en Ullrich gifgroene graffiti’s. Ook is er iemand bezig met voodoo (speldjes en poppen) om het Amerikaanse antidoping agentschap te beïnvloeden vanwege de angst voor onthullingen in de zaak-Amstrong.

En is er nog steeds iemand druk bezig een antwoord te vinden op de vraag hoe al die boeken van Mart Smeets en Jean Nelissen gecorrigeerd moeten worden. Of overal maar een * achter de naam van en bevlekte renner, zoals ze in het Amerikaanse honkbal maar doen bij records van bespoten atleten? En hoever terug in de tijd moeten we eigenlijk gaan?

Beste team

Nee, het lijkt mij een uitgelezen moment jezelf eens op de borst te slaan, UCI. Bij mijn weten is het beste team ter wereld ooit (HTC-Columbia High Road) onlangs opgedoekt omdat er geen geldschieter gevonden kon worden en zijn RadioShack en Leopard noodgedwongen gefuseerd en stonden er renners op straat.

Natuurlijk, het gaat prima. Even denken… GEOX, ook verdwenen. GreenEdge kwam, maar is nu al opzoek naar een echte geldschieter. En organisaties van wedstrijden hebben moeite geld bijeen te krijgen.

Koersen verdwijnen

Tour de Rijke, laat maar. Ronde van ’t Groene hart, opgedoekt. En ondertussen in Baskenland… Er zijn er renners acties op Twitter begonnen omdat Baskische koersen de financiering niet meer rond kunnen krijgen en dreigen te verdwijnen. En iedereen die wel eens een koers in Spanje heeft gezien weet dat het wielrennen daar alleen leeft in Baskenland.

Nee, lekker. Ik had Theo Bos zondagavond aan de lijn en die had als enige ter zake doende koers, ter voorbereiding op de Giro, de Ronde van Catalunya nog staan. Dat omdat rondjes in Castillia y Léon en Baskenland het niet redden. De klassieker in San Sebastian staat onder druk.

Nee, gaat goed. Sla je maar op de borst. Hoe vaak moeten we het nog zeggen eigenlijk?
Een zwaluw maakt nog geen zomer. Wees blij dat het lente is, dat er weer gekoerst wordt, maar als er zoveel niet in de haak is, schreeuw dit dan niet zo van de daken. Een beetje meer bescheidenheid had geen kwaad gekund.