STONEHAM - Snowboarders Dimi de Jong en Charlotte van Gils hebben de wereldbekerfinale voor de freestylers in Stoneham afgesloten met overwinningen op de olympische discipline slopestyle.

De Jong, zaterdag op de Canadese piste achtste op big air, hield bij het slotonderdeel de Canadezen Jonathan Versteeg (tweede) en Maxence Parrot achter zich. In het klassement over halfpipe, big air en slopestyle eindigde de jonge Hagenaar als tweede achter de Fin Janne Korpi.

Van Gils hield zondag ook twee Canadese concurrentes achter zich. Brooke Voigt eindigde als tweede en Breanna Stangeland als derde.

Het klassement over halfpipe, big air en slopestyle ging naar de Chinese Xuetong Cai. Van Gils eindigde daarin als negende.

De overwinning van Van Gils was belangrijk met het oog op de Olympische Spelen in Sotsji van 2014. De Nederlandse snowboardster, die debuteerde op een World Cup slopestyle en pas aan haar tweede FIS-wedstrijd ooit deelnam, zorgt door de zege ervoor dat collega Cheryl Maas volgend jaar ook van start kan bij World Cup-wedstrijden.

Startbewijzen

Gezamenlijk proberen zij startbewijzen af te dwingen voor de Winterspelen. Van Gils eindigde enkele weken terug bij de X-Games nog net naast het podium. Ook Maas liep vorige week bij de wereldkampioenschappen in Oslo een podiumplaats mis en moest daar eveneens genoegen nemen met de vierde plaats.

Beide Nederlandse dames komen normaliter in actie in het wedstrijdcircuit van wedstrijdbond TTR en de Dew Tour waar het niveau in het algemeen hoger ligt. De World Cups worden enkel gebruikt om olympische kwalificatie af te dwingen.