LAKE PLACID - Bobsleeër Edwin van Calker heeft met zijn viermansslee in Lake Placid zijn beste WK-prestatie ooit neergezet.

De Nederlandse stuurman belandde in de Amerikaanse stad zondag met remmers Sybren Jansma, Arno Klaassen en Jeroen Piek op de vierde plaats.

Van Calker bezette halverwege de WK de vijfde plaats. Die klassering consolideerde hij zondag in de derde race, in de slotrun passeerde hij nog wel de Rus Aleksander Zoebkov. De Nederlandse viermansslee miste een medaille op 0,31 seconde.

De Amerikaan Steven Holcomb haalde zijn tweede wereldtitel binnen. Hij was eerder ook de beste in de tweemansbob. Holcomb bleef twee Duitse sleeën voor. Maximilian Arndt veroverde met zijn bemanning zilver, Manuel Machata brons.

'Geweldige opsteker'

"Dat Holcomb op zijn thuisbaan wint, was te verwachten. We laten hier echter zien dat wij eigenlijk voor niemand onder doen", stelde een dolblije Van Calker vast.

"Na de trainingen, waarin we nog een crash hadden en het hele team met hoofdpijn rondliep, hadden we dit resultaat niet verwacht. We hebben vier keer een voortreffelijke starttijd neergezet en ik heb goed gestuurd. Dit is een geweldige opsteker richting het pre-olympisch seizoen."

'Fantastisch resultaat'

Arnold van Calker, de broer van piloot Edwin van Calker en nog altijd een soort 'oproepkracht' voor het bobsleeteam: "Het zat er al een tijdje aan te komen, dit fantastische resultaat, het hele jaar zitten we al goed in de top tien."

"Het wachten was echter tot alles samen zou komen. Nou, en dat is dit weekeinde gebeurd. Goede starts, goed gestuurd door Edwin, mooi. Al was een derde plaats nog mooier geweest natuurlijk."

Waarom was jij er niet bij?
"Ik ben het hele jaar geblesseerd geweest en ben nog wel een paar keer invalkracht geweest, maar ik richt me op volgend seizoen waarin we kwalificatie voor Sochi moeten afdwingen."

Hoe zit dat eigenlijk, jullie hadden toch niet meer de steun van bond nadat Edwin niet naar beneden ging tijdens de Olympsiche Spelen?
"Na de Spelen is de slee onder onze kont vandaan getrokken, zou je kunnen zeggen, en we hebben daarna alles zelf van voren af aan moeten opbouwen. Hoe het verder gaat, ik weet het niet, we hebben meerdere malen contact gezocht. We willen wel, maar we horen niks. Inmiddels passen we eigenlijk niet goed meer in het concept van de bond."