CRANS-MONTANA/BANSKO - Marcel Hirscher heeft zondag een nieuwe stap gezet richting eindzege in de wereldbeker ski.

De Oostenrijker met een Nederlandse moeder finishte in Crans-Montana als tweede op de reuzenslalom en liep daarmee uit de op tijdelijk uitgeschakelde Kroaat Ivica Kostelic.

Hirscher moest alleen Massimiliano Blardone voor zich dulden. De Italiaan, bijgenaamd Superman, bevestigde daarmee dat hij terug is op niveau na twee verloren seizoenen. Het was zijn tweede zege van deze winter. Hirscher had de laatste twee reuzenslaloms gewonnen.

Zijn twee rivalen in het algemene wereldbekerklassement ontbraken zondag in de uitslag. Kostelic herstelt van een ingreep aan de knie, terwijl de Zwitser Beat Feuz zich niet kwalificeerde voor de tweede run.

Risico

Hirscher besloot daarom geen risico te nemen om de tweede plaats en de daarbij behorende tachtig punten veilig te stellen. ''Maar ik kon ook niet beter. 'Max' was te sterk vandaag. Die punten zijn me veel waard'', zei Hirscher die nu 92 punten voorsprong heeft op Kostelic en 95 op Feuz.

Met wereldkampioen Ted Ligety slechts als negende finishend liep hij in het klassement op de reuzenslalom ook uit op zijn naaste rivaal.

Test

Hirscher wist nog niet of hij komende week gaat afreizen naar het Noorse Kvitfjell voor twee super-G's, niet zijn specialiteit. Vrijdag was hij wel gestart op dat onderdeel in Crans-Montana. ''Het was een test die me vandaag heeft geholpen dit resultaat te bereiken'', meende Hirscher die de super-G van zaterdag, gewonnen door de Oostenrijker Benjamin Raich, liet schieten.

Vonn

De Amerikaanse Lindsey Vonn behaalde in het Bulgaarse Bansko haar tiende overwinning van dit seizoen in de wereldbeker. Op de super-G troefde ze Tina Weirather uit Liechtenstein af, die vijfhonderdste langzamer was. De Italiaanse Daniela Merighetti werd net daarachter derde.

Vonn verzekerde zich al van de eindzeges in de wereldbeker afdaling en de supercombinatie en heeft na haar vierde overwinning op dit onderdeel ook de winst in de super-G in zicht. Er staat dit seizoen nog een wedstrijd van deze discipline op het programma. Alleen de Oostenrijkse Anna Fenninger zou haar in theorie nog kunnen bedreigen.