TOKIO - De Keniaanse atleet Michael Kipyego heeft zondag de marathon van Tokio op zijn naam gebracht. De voormalige specialist op de 3000 meter steeplechase kwam in een tijd van 2.07.37 als eerste over de finish. Het was voor hem zijn eerste triomf op de marathon.

Kipyego eindigde voor de Japanner Arata Fujiwara (2.07.48) en Stephen Kiprotich uit Oeganda (2.07.50). Haile Gebrselassie finishte als vierde in 2.08.17.

De Ethiopiër liep bij 36 kilometer weg bij zijn landgenoot Hailu Mekonnen, de winnaar van vorig jaar. Maar 4 kilometer voor de finish werd hij ingehaald door Kipyego.

Koning

''Die laatste 5 kilometer waren mijn zwaarste ooit'', zei Gebrselassie na afloop. Zijn tijd was ook niet voldoende om een startbewijs voor de Olympische Spelen in Londen af te dwingen. Drie landgenoten hebben vorige maand in Dubai een tijd van 2.05 gelopen. Maar Gebrselassie bleef positief.

''Ik zou over twee weken opnieuw een marathon kunnen lopen. De eerste 30 kilometer voelde ik me fantastisch, alleen aan het einde had ik problemen.''

Kipyego was trots op zijn eerste zege. ''Maar je kunt mij nooit vergeleken met Haile. Hij blijft de koning van de marathon.''