Met de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne is het internationale wielerpeloton dit weekend voor het eerst in Noord-Europa te bewonderen.

Er breken weken aan waarin het strijdfront oranje gekleurd kan worden. En dat wordt potjandorie tijd ook. De jonge lichting die als talentvol te boek stond, is in haar sterkste jaren aanbeland.

Of er zaterdag al Nederlanders aan het front te zien zijn is de vraag. De renner die vorig jaar zesde werd in de Omloop, Niki Terpstra, is ziek. De Hollandse inbreng zal moeten komen van mannen als Bobbie Traksel, die altijd goed is in het Vlaamse voorjaar maar o zo vaak pech kende.

Of van Maarten Tjallingii, die eigenlijk altijd van voren rijdt, het liefst in robuust weer. Wellicht dat Martijn Maaskant, vorig jaar zevende, zijn belofte van 2008 en 2009, de jaren waarin hij vierde werd in respectievelijk Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen, in kan lossen.

Misschien moet het van zondagskind Lars Boom, licht in het hoofd nog van het wonder dat hem deze week overkwam, komen? Amper vier dagen na de geboorte van dochter Kee trekt Boom zaterdag over de kasseien. Zal hij babyliedjes neuriën en lijden onder heimwee, of laten de vlinders in zijn buik hem over de kinderkopjes vliegen?

Langeveld

Hoe dan ook zijn alle ogen gericht op de man met nummer 1, de winnaar van vorig jaar. Terwijl Sebastian Langeveld zelf nog lang niet in orde zegt te zijn in het nieuwste nummer van NUsport. Gebutst en geschaafd door valpartijen in Oman en Qatar zal Langeveld met een onwezenlijk gevoel om half twaalf vertrekken in de Omloop Het Nieuwsblad.

Natuurlijk wil de Lissenaar presteren, zijn titel verdedigen. Maar Langeveld trok van de Rabobank wielerploeg naar het Australische GreenEDGE en bij die move hoort een nieuwe status: kopman. En de kaart Langeveld houden de Australiërs graag nog even tegen de borst. Tot de echt grote wedstrijden zich aandienen, de wedstrijden waar punten zijn te verdienen.

Pas vanaf de voet van de Poggio in Milaan-San Remo op 17 maart wordt de troefkaart gespeeld. Daar zal zijn topvorm met een explosie op de klim op toppunt komen. En vanaf daar moet Langeveld drie weekenden op en top zijn, beter dan vorig jaar.

Magere jaren

GreenEDGE verwacht hem zaterdag niet als eerste terug in Gent, maar ziet hem liever op 1 april als eerste de nieuw getrokken finishstreep op de Minderboederstraat in Oudenaarde passeren als winnaar van de Ronde.

Welke koers er wordt gewonnen, maakt de wielerliefhebber niet meer uit, die snakt naar een greintje oranje hoop. De zeven magere jaren mogen zo langzamerhand ingeruild worden voor de vette. Het wordt tijd dat de ploegleiders de knoet eroverheen gooien om de inmiddels niet meer zo heel jonge Nederlanders aan te sporen tot grootse daden.