VALKENBURG - Rintje Ritsma heeft zich vanmiddag tijdens de Crashed Ice-wedstrijden in het Limburgse Valkenburg bij de beste 64 schaatsers gereden.

Hiermee plaatst de Fries zich bij de beste 128 deelnemers die vrijdagavond in de eliminatieronde gaan uitmaken wie de finalewedstrijden gaan rijden. In de eerste run noteerde Ritsma een tijd van 1:08.11 die was goed voor een plek in de middenmoot.

"Ik heb geen risico's genomen en gewoon een degelijke tijd neergezet. Straks in de tweede run wil ik wat meer risico nemen. Je ziet sommige gasten volle bak naar beneden gaan."

"Één foutje en het is gelijk over. Vorig jaar had ik dat ook en toen liep ik een gebroken rib op. Dan ben ik er sowieso snel klaar mee. Dus dat wil ik een beetje beperken"

Tactiek

De tactiek van de voormalig langebaanschaatser heeft gewerkt en was in zijn tweede run dan ook vier seconden sneller (1:04.33).

"Ik was nog steeds een beetje angstig op de hele steile stukken en bij de start moet ik hem eerder laten lopen. Maar dat is zo'n grote knop die ik moet omzetten. Bij de bochten en op het laatste gedeelte heb ik vooral wat tijdwinst geboekt."

Geweldig gevoel

Met deze tijd kwalificeerde hij zich als 54ste voor de volgende ronde, waarin Ritsma het moet opnemen tegen de professionals.

Met zijn gecontroleerde races heeft Ritsma geleerd van zijn onbevangenheid van vorig jaar. Nu is de baan echter nog steiler en sneller. Het parcours begint zelfs met een vrije val.

"Je voelt even geen ijs onder je schaatsen en dan moet je goed voorover leunen totdat je het ijs weer voelt. Dat moment geeft echt een geweldig gevoel. Het is gewoon een stuk heftiger dan vorig jaar. De baan is veel sneller, waardoor er veel meer druk op je benen komt te staan. Ook is hij veel steiler."

"Daar heb je niet alleen last van als je naar beneden gaat, maar ook als je de baan wilt verkennen. Ik heb vanaf 08.30 uur al mijn schaatsen aan."

Keuring

Ritsma wilde aanvankelijk met een soort shorttrackschaatsen die iets afgekort zijn starten maar die kwamen niet door de keuring. "Daar ben ik achteraf wel blij mee. Die glijden zoveel lichter en dan gaat het helemaal veel te hard hier."

Morgenavond nemen de 64ste snelste van vandaag het op tegen de 64ste snelste uit de andere kwalificatieronde tussen de professionals die voor morgenmiddag op het programma staat. Van deze 128 schaatsers gaat de helft naar de finalewedstrijden op zaterdag.