Anthony Lurling is op zijn 34ste bezig aan hét seizoen van zijn (tweede voetbal)leven. Bijna wekelijks is hij de beste aanvaller van NAC Breda. En wat was zijn beloning? Een aanbieding om zijn contract te verlengen voor de helft van wat hij nu verdient.

Lurling schrok zich rot, deed water bij wijn. En nóg meer water, en nóg meer water, en nóg meer water. En toen er zoveel water door de wijn zat dat er van wijn amper nog sprake kon zijn, was er een akkoord.

De voetballer blij. Ook volgend jaar slalomt hij in NAC-tenue de veel jongere verdedigers voorbij. En zijn club blij. De penningmeester in Breda spaart immers wat centjes uit.

'Gelukkig keert het realisme een beetje terug in de voetballerij', concludeert technisch directeur Jeffrey van As.

Barre tijden

Realisme? Crisis is een beter woord. Ja mensen, in deze barre economische tijden moeten niet alleen de bakkers, de slagers en de binnenhuisarchitecten, maar ook de voetballers eraan geloven.

Althans, de voetballers in de marge, de Lurlings van dit land. Want aan de top van de eredivisie levert men weinig in. Daar gaan ze er eerder op vooruit. Wat nou crisis!?!

Wisselspeler

Op nummer 26 van de Inkomens Top 100 - de lijst van bestverdienende sporters met een Nederlands paspoort over het boekjaar 2011 - komen we de eerste eredivisievoetballer tegen. 2,1 miljoen euro mocht hij bijschrijven. Een basisplaats heeft hij bij lange na niet.

Net als de op één na bestbetaalde Nederlandse voetballer in ons land: een wisselspeler van PSV. Hij neemt met afgerond 1,9 miljoen euro de 28ste plaats in op de ranglijst.

Grijpstuivers

2,1 miljoen? 1,9 miljoen? Begint het te duizelen? Ach, in vergelijking met de top van de Inkomens Top 100 zijn het grijpstuivers. Wesley Sneijder, de nummer één, verdiende een slordige 12,1 miljoen euro. En dat is meer dan de lijstaanvoerder van vorig jaar: Arjen Robben met 10.950.000.

En ook de nummer 100 van de rich list, Churandy Martina, liep meer bij elkaar (545.000 euro) dan de rode lantaarndrager van een jaar geleden, Ron Vlaar. De Feyenoord-aanvoerder moest in 2010 met vijftig ruggen minder rondkomen. Ik zeg het u weer: Wat nou crisis!?!

Oranje-international

Verder bestaat de lijst uit paardensporters, basketballers, golfers, honkballers, wielrenners, een schaatser en een tennisser. Maar bovenal voetballers. Heel veel voetballers. En vaak niet eens de meest bekende.

Kent u ze nog? De Marcel de Jongs en Jos Hooivelds van deze wereld? Ja, ook zij behoren tot de honderd bestverdienende sporters van Nederland. Net als een speler uit de Tweede Bundesliga waarvan u hoogstwaarschijnlijk niet eens weet dat hij een Nederlands paspoort bezit.

En onze Oranje-international Luuk de Jong? Hij ontbreekt. Waarom? Omdat in het buitenland, hoe erbarmelijk het niveau ook is, de zakken veel sneller volstromen. En omdat de beste voetballer meestal niet degene is die het beste verdient.

Bekijk de volledige Inkomens Top 100 in het magazine van NUsport dat vanaf dinsdag in de winkels ligt.