ROSARIO – Zeventien speelsters stonden maandagmiddag (lokale tijd) op het veld bij de training van de Nederlandse ploeg. Lidewij Welten was de enige die ontbrak bij Oranje. De aanvaller gaf rust aan haar rechterenkel, waaraan ze zich een dag eerder blesseerde.

Met haar benen op een stoel en een tijdschriftje op schoot bekeek Welten vanuit de schaduw hoe haar teamgenoten – inclusief Eva de Goede, die zondag tegen Groot-Brittannië aan de kant werd gehouden – in het nog steeds tropische Rosario een rustige training afwerkten.

''Ik ben zondag op een voet van een tegenstander gaan staan, waardoor ik door mijn enkel ging'', legt de Brabantse spits haar plaats langs de lijn uit. 

''Dat gebeurde halverwege de tweede helft. Daarna heb ik nog wel gespeeld. Het is ook niet heel erg, de enkel is alleen wat dikkig en ik heb er wat last van. Het is beter om nu rust te nemen dan dat ik het belast. De enkel wordt gekoeld, zodat de zwelling hopelijk snel weg is.'' 

Het gewricht van Welten was verwikkeld in een sok, die aangesloten was aan een koelboxje. ''Ik moest een half uur stilzitten, zodat er ijswater in die sok aan mijn enkel gepompt kon worden. Dinsdag tegen Japan hoop ik weer mee te doen. Daarom moest ik vandaag even zitten en niets forceren.''