AMSTERDAM - Bondscoach Paul van Ass van de hockeymannen vindt dat hij Taeke Taekema en Teun de Nooijer heeft beschadigd met enkele uitspraken aan hun adres.

Nadat hij de twee iconen uit de selectie zette, uitte Van Ass stevige kritiek op beide spelers.

“Ze hebben dingen naar hun hoofd gekregen die ze gezien hun grote carrières niet hebben verdiend”, meldt de bondscoach in het nieuwe magazine van NUsport.

“Ik heb Teun en Taeke veel pijn gedaan, ze voelen zich beschadigd. Ik sta nog steeds achter de beslissing die ik heb genomen, maar Teun en Taeke zijn op deze manier tekort gedaan en dat is mijn fout geweest.”

Radiostilte

Tijdens een ontmoeting vorige week heeft Van Ass z’n excuses aangeboden aan Taekema en De Nooijer.

“Toen ik op de persconferentie had bekendgemaakt dat Teun en Taeke niet mee zouden gaan op winterstage, had ik daarna een radiostilte moeten inlassen. Dat heb ik niet gedaan en neem ik mezelf kwalijk.”

De timing - een half jaar voor de Olympische Spelen - voor het uit de selectie zetten van De Nooijer en Taekema vindt Van Ass niet ongelukkig.

“Je kunt aan het begin van een bondscoachschap een team niet volledig verjongen. Er moeten ook mensen zijn aan wie de jonge spelers zich kunnen optrekken. Het zou te vroeg zijn geweest om bij mijn begin in 2010 al afscheid te nemen van De Nooijer en Taekema. Na de Champions Trophy in december was het moment daar om het te doen.”

Het volledige interview met Van Ass, over onder meer ook de medaillekansen van Nederland op de Olympische Spelen, staat in het nieuwe magazine van NUsport dat nu in de winkels ligt en op de iPad verkrijgbaar is.