WHISTLER - Het heeft zijn leven bijna twee jaar beheerst. Het besluit om zich tijdens de Olympische Spelen van Vancouver terug te trekken voor de races in de viermansslee zette het leven van bobsleeër Edwin van Calker volledig op zijn kop. 

''Het besluit om niet te starten, waar ik overigens nog steeds achter sta, komt nog wekelijks terug. In gesprekken met sponsors, media, mijn eigen omgeving.''

''Ik heb het inmiddels een plek kunnen geven'', zegt Van Calker in de aanloop naar de wereldbekerwedstrijden op de zo verfoeide baan in Whistler.

Van Calker is terug op de onheilsplek die hem in februari 2010 tot nationale 'kop van Jut' maakte. De bobsleeër nam een dramatisch besluit. Onzeker over zichzelf wilde hij niet spelen met het leven van anderen.

Begrip was er amper. Wel bij collega-piloten, niet bij zijn bond en ook niet bij mensen die zonder enige kennis een mening ventileerden. Niemand wist van de worsteling in zijn hoofd voorafgaand aan de Spelen. Dat de baan al een leven had gekost kort voor de opening van de Spelen, werd gemakshalve vergeten.

Onbevreesd

Zondag legde Van Calker de eerste twee trainingsruns in Whistler af. Onbevreesd ging hij naar beneden.

''Op het moment dat ik besloot door te gaan, wist ik dat ik hier een aantal keer zou terugkomen. Je zet de knop om en de schouders eronder. Eerst bij mezelf, later met het hele team'', zo kijkt hij vanuit zijn appartement in de Canadese stad terug op die donkere periode in zijn leven.

Inmiddels heeft hij de zaken weer goed voor elkaar. Van Calker moest na de olympische winter opnieuw beginnen. De bond (BSBN) liet hem vallen als een baksteen en trapte zelfs hard na.

''Geen geld, geen slee, geen steun'', zegt hij over de herstart in de zomer van 2010. ''Ik moest alles weer van de grond opbouwen, met als enige back-up mijn prestaties in het verleden. Dat bleek moeilijker dan gedacht.''

Sportpsycholoog

Van Calker ging aan de slag met een sportpsycholoog, had in broer Arnold een onvoorwaardelijke steun en vond in de commerciële man Paul Wüst iemand die geloofde in zijn plannen. Gesteund door de kennis van de net gestopte Tsjechische bobsleeër Ivo Danilevic hervond hij zichzelf als topsporter én piloot.

Terug naar Whister, waar alles zo drastisch veranderde. Afgelopen weekeinde stapte Van Calker het complex weer binnen.

''Een vreemd gevoel. Ik heb hier toch het dieptepunt van mijn loopbaan beleefd. Dat laat je niet zomaar achter. We zijn met zijn allen naar de start gereden en daar ben ik met Ivo op het ijs gaan staan. Het voelde goed. Behoefte om erover te praten is er eigenlijk niet. We zijn twee jaar verder.''