ROSARIO - Na twee groepswedstrijden in de hete Argentijnse middag is bondscoach Max Caldas van de Nederlandse hockeyers er naar eigen zeggen wel zo'n beetje klaar mee. 

''Het is medisch eigenlijk onverantwoord om in deze brandende hitte te spelen'', verzuchtte hij zondag na de 2-2 tegen Groot-Brittannië bij de Champions Trophy in Rosario.

''Het is gewoon niet te doen. Je zou beter in de ochtend en in de avond kunnen spelen. Maar het speelschema zullen ze nu wel niet meer aanpassen.''

Caldas en zijn medische staf doen er alles aan om de speelsters van Oranje fit en fris te houden.

"Want op donderdag begint het toernooi pas echt met de kwartfinales. Dan hopen we dat iedereen in de ploeg er fysiek nog goed voor staat. Gelukkig hebben we maandag en woensdag nog rustdagen. Die gaan we goed gebruiken."

Opvallend is dat Nederland in groep A qua speeltijd op donderdag beter af is met de tweede plaats. De poulewinnaar speelt al om 12.30 uur tegen de nummer vier van groep B, de nummer twee komt pas om 17.30 uur aan de beurt tegen de nummer drie uit de andere poule.

"Een beetje vreemd is dat wel", beaamde Caldas met een glimlach. "Als groepswinnaar word je dus min of meer gestraft met een middagwedstrijd in de brandende zon. Dan zou je dus beter als tweede kunnen eindigen. Maar zo kijken we er niet naar. We streven altijd naar het hoogste, dus ook eerst naar de groepswinst en daarna naar de titel."