ZÜRICH - Marco Kutscher heeft op de slotdag van het lucratieve concours hippique van Zürich de wereldbekerwedstrijd gewonnen. Harrie Smoldeers was de beste Nederlander op plek negen.

De Duitse springruiter was met Cornet Obolensky de eveneens foutloze Fransman Patrice Delaveau (Ornella Mail) te snel af in de barrage. Hij kreeg van sponsor Mercedes een aardige auto. Delaveau moest genoegen nemen met 37.500 euro.

Edwina Alexander, de Australische echtgenote van Jan Tops, eindigde met Cevo Itot du Chateau als derde.

Nederlanders

Harrie Smolders haalde door een springfout de extra omloop niet met zijn merrie Regina Z. Door een goede tijd werd hij nog negende, wat vijfduizend euro en een aantal wereldbekerpunten waard is. Met een totaal van 42 is hij nu elfde en er normaal gesproken in april bij in de wb-finale in Den Bosch.

Maikel van der Vleuten (veertiende met 36 punten) is ook een eind op weg. Er staan volgende maand nog twee WB-concoursen op het programma, Bordeaux en Göteborg. ''De missie is geslaagd. We wilden in Zürich voldoende punten halen om zeker te zijn van een startplaats in de finale'', reageerde Smolders.

Heftige reactie

De fout in het basisparcours nam hij daarom voor lief. ''Op de hindernis ervoor sprong Regina iets naar binnen. Daardoor kreeg ik geen mooie afstand op die oxer. Na dat foutje reageerde de merrie nogal heftig. Dus achteraf gezien ben ik nog goed weggekomen.''

De ruiter uit Hooge Mierde vertelde dat hij in Bordeaux Exquis Walnut de Muze zal uitbrengen, om tijdens Indoor Brabant te kunnen kiezen uit drie paarden. Behalve Regina staat ook Oliver Q als mogelijkheid op stal.