KAZAN - Taekwondoka Tommy Mollet maakt komende zomer normaal gesproken zijn debuut op de Olympische Spelen. Daarmee komt de lang gekoesterde droom van de 32-jarige Tilburger uit.

Mollet bemachtigde zondag bij het olympisch kwalificatietoernooi in de Russische stad Kazan het enige Nederlandse ticket voor Londen 2012, in de klasse tot 80 kg. Reshmie Oogink (-67 kg), Dennis Bekkers (-68 kg) en Deborah Louz (-57 kg) slaagden niet.

Na winst in de voorrondes op de Franse oud-wereldkampioen Mamedy Doucara en de Serviër Stojan Rabijac versloeg Mollet in de halve finale de Noor Eirik Nilssen Bratli zeer overtuigend met 9-1. Voor de eindstrijd, tegen de Armeniër Arman Jeremian, meldde hij zich af omdat die partij er toch al niet meer toe deed. Een medaille volstond voor een plaats in Londen.

Openingspartij cruciaal

Voor Mollet was de openingspartij cruciaal. De loting had hem aan de sterke Fransman Doucara gekoppeld, van wie hij vorige maand in Parijs nog verloor.

Toch sprak hij voor aanvang zijn grote vertrouwen uit voor het duel met de tweevoudig Europees titelhouder. Dat bleek terecht, want de Nederlander won met 5-4. Rabijac vormde daarna geen groot probleem meer, 8-4, evenals Nilssen Bratli.

De missie van Oogink mislukte, evenals die van Dennis Bekkers en Deborah Louz zaterdag. Ze won nog wel ruim van de Georgische Iana Gagnidze (9-1), maar stond in de kwartfinale vervolgens tegen de Duitste favoriete Helena Fromm op de tatami. Die was iets beter: 11-8.