"Ik verwacht een hele fysieke wedstrijd", zegt Marcella Mesker. "En rationeel gezien is Rafael Nadal in het voordeel. Hij heeft een dag extra rust gehad. Dat is oneerlijk."

De Spanjaard versloeg donderdag in de halve finale Roger Federer in vier sets. Een dag later was Novak Djokovic in vijf sets te sterk voor Andy Murray.

Zombie

Mesker: “Daar komt bij dat Djokovic minder fit is dan vorig jaar. Hij heeft ook weer last van zijn allergieën. Dat zagen we in de wedstrijd tegen Murray. In de tweede en derde set had hij een holle blik in zijn ogen. Hij leek wel een zombie.”

“De tank was leeg. Je gaf geen cent meer voor hem. En toch wist hij ergens de innerlijke kracht vandaan te halen om de wedstrijd alsnog te winnen. Hij is mentaal zo sterk, kan zo verschrikkelijk diep gaan. Dat maakt hem ook tot de nummer één van de wereld.”

“En daarom denk ik dat Djokovic, ondanks die dag minder rust, gaat winnen. Hij weet dat hij zich nog maar één keer hoeft op te laden. Hierna kan hij een week lang in bed liggen. En hij heeft een heel team om zich heen om zich klaar te stomen.”

“Bovendien werden van de laatste vier finales op de Australian Open er drie gewonnen door de speler die een rustdag minder had. Dat is een aardige statistiek.”

Titanenstrijd

De finale van de Australian Open begint om 19.30 uur lokale tijd. In Nederland is het op dat moment 9.30 uur. De NOS zendt de titanenstrijd live uit op Nederland 1.

Vorig jaar stonden Nadal en Djokovic zes keer tegenover elkaar in een ATP-finale. Alle keren won de Serviër. Mesker: “Die wetenschap zal een steuntje in de rug zijn voor Djokovic.”

De prognose van Mesker: “Djokovic wint in vijf sets.”

Ook als we afgaan op de quoteringen van wedkantoor Unibet is Djokovic de grootste kanshebber op de titel in Melbourne. Wie inzet op een zege van de titelverdediger, krijgt zijn inleg met de factor 1,70 uitgekeerd als de Serviër aan het langste eind trekt. De quotering voor een overwinning van Nadal staat op 2,20.