AMSTERDAM - De Nederlandse snowboardster Charlotte van Gils is bij de X-Games in het Amerikaanse Aspen net naast het podium geëindigd. Ook Cheryl Maas nam deel aan de finale op het onderdeel slopestyle. Zij eindigde als zevende.

Bij de 'Olympische Spelen voor de extreme sporten' noteerde Van Gils een score van 65 punten. Daarmee eindigde ze net achter de Noorse Kjersti Oestgaard Buaas. Na afloop liet ze niettemin weten blij te zijn met het resultaat.

Het parcours was heel langzaam door de verse sneeuw.

Het goud ging naar de Amerikaanse Jamie Anderson. Zij deed dat in een ongekend hoge score van 95.33. Nooit eerder scoorde een vrouw op het onderdeel slopestyle, dat in 2014 debuteert op de Winterspelen, een dermate hoge score tijdens de X-Games.

Zowel Maas (die 44.66 neerzette als beste score) als Van Gils gaf in eerdere interviews met NUsport aan goud op de X-Games te prefereren boven goud op de Olympische Spelen.

Bell Berghuis

Namens Nederland doet er nog een derde vrouw mee aan de X-Games. Boardercrosser Bell Berghuis stond aanvankelijk reserve, maar mag door het wegvallen van één deelneemster alsnog in actie komen. Haar kwalificatierace staat voor zaterdagavond gepland.

Ook de Nederlandse Amerikaan Cleve Johnson, eveneens boardercrosser, is in Aspen actief. De voor Nederland uitkomende snowboarder plaatste zich als elfde voor de finale van zaterdag.