EINDHOVEN - De EK waterpolo in Eindhoven hebben ook bij de mannen een verrassende finale gekregen. Zondag strijden Montenegro en Servië om de titel in het Pieter van den Hoogenband-stadion. Bij de vrouwen betwisten Italië en Griekenland een dag eerder het goud.

De Servische poloërs drongen vrijdagavond als eersten door tot de eindstrijd. Ze wonnen overtuigend van wereldkampioen Italië.

De Zuid-Europeanen begonnen nog goed, met een kleine voorsprong na de eerste periode, maar werden toen in hoog tempo overmeesterd. Servië sloeg in het tweede en derde kwart een groot gat en won uiteindelijk met 12-8 (4-5 4-1 3-1 1-1).

Filip Filipovic was de beste Servische schutter met drie doelpunten. Vanja Udovicic, Milan Aleksic en Stefan Mitrovic scoorden ieder tweemaal. Italië was vooral afhankelijk van Valentino Galli (3) en Niccolo Figari (2).

Stunt

De Montenegrijnen stuntten tegen olympisch kampioen Hongarije. Dat lukte overigens pas in de verlenging: 14-13 (2-2 4-3 4-3 2-4/1-1 1-0).

Grote man was Mladan Janovic met vijf treffers. De winnende goal kwam op naam van Predrag Jokic, waardoor de EK-finale een burenruzie zal zijn.