WIJK AAN ZEE - Anish Giri is de weg behoorlijk kwijt in het schaaktoernooi van Wijk aan Zee. De zeventienjarige Rijswijker verloor vrijdag voor de vierde keer op rij.

In de elfde ronde was Fabiano Cuarana te sterk. De Italiaan kreeg na twintig zetten een prettige stelling en bouwde het voordeel gestaag uit. Giri kon geen ontsnappingsroute naar remise vinden en gaf na de 41e zet van wit op.

Loek van Wely verloor ook, voor het eerst in de 74e editie van het Tata Steel Chess, en nog wel met wit. Hij had tegen de gerenommeerde Rus Sergej Karjakin bij de tijdcontrole nog hoop op zijn elfde remise maar verloor allengs het overzicht. Een misgreep dwong hem na 55 zetten tot overgave.

Inspiratie

De rustdag had een aantal grootmeesters goed gedaan en inspiratie gebracht, bij anderen leek de vermoeidheid alleen toegenomen. Het zorgde er wel voor dat de spanning weer helemaal terug is.

De Armeense koploper Levon Aronian vergaloppeerde zich lelijk, nota bene met wit tegen hekkensluiter David Navara. De Tsjech kreeg in het vroege middenspel een meevaller en deed daarna niets verkeerd meer. Aronian, nummer twee van de wereldranglijst, stribbelde vol ongeloof nog heel lang tegen, maar legde zich na zestig zetten toch bij het onvermijdelijke neer.

Magnus Carlsen

Zijn Noorse rivaal Magnus Carlsen profiteerde door Veselin Topalov te verslaan. De tot dusver tegenvallende Bulgaar legde zijn koning na de 56e zet van wit om.

De achterstand van Carlsen is met twee ronden te gaan nu nog maar een half punt. Dat geldt ook voor de Azerbeidzjaan Teimoer Radjabov. Hij schoof met zwart zijn landgenoot Voegar Gasjimov gemakkelijk terzijde.