"De damesfinale tussen Maria Sjarapova en Victoria Azarenka is heel moeilijk te voorspellen", zegt Marcella Mesker. "Bij de vrouwen kan iedereen van iedereen winnen, zeker aan de top. Ik schat de kansen op fifty-fifty."

“In onderlinge ontmoetingen gaat het gelijk op: 3-3. En de dames hebben een beetje dezelfde stijl. Het is allemaal recht voor zijn raap, heel vlak, weinig spin in de slagen. Er zal veel afhangen van de vorm van de dag.”

Voor Azarenka, de nummer drie van de wereldranglijst, is het haar eerste Grand Slam-finale. Als ze wint is zij de nieuwe nummer één van de wereld. Wint Sjarapova, dan stijgt zij van de vierde naar de eerste plaats.

Bloedvorm

Mesker: “Azarenka was in het verleden erg emotioneel. Mentaal was ze niet sterk. Maar het lijkt erop dat ze dat overwonnen heeft. Dat zagen we op deze Australian Open tegen Kim Clijsters en Agnieszka Radwanska. In die partijen herstelde ze zich na setverlies.”

“En de Wit-Russische is in bloedvorm. Dat was ze al in de weken voor het toernooi. Ze straalt die gretigheid uit.”

Steuntje in de rug

De damesfinale begint om 19.30 lokale tijd in Melbourne. In Nederland is het op dat moment 9.30 uur. Voor Sjarapova wordt het haar zesde Grand Slam-finale. Ze won er drie.

“Qua ervaring is Sjarapova de huizenhoge favoriet”, zegt Mesker. “Zij heeft het allemaal al een keer meegemaakt. De ratio zegt daarom dat Sjarapova gaat winnen, maar op gevoel kies ik toch voor Azarenka.”

Nieuwe generatie

“In de Wimbledon-finale van 2011 won Petra Kvitova zeer verrassend van Sjarapova. Dat kan een steuntje in de rug zijn voor Azarenka. Met Kvitova is zij toch één van de dames van de nieuwe generatie. En dit is haar doorbraak.”

De prognose van Mesker: “Als Azarenka haar hoofd erbij houdt, niet instort door de zenuwen, dan wint ze in drie sets.”

Bij wedkantoor Unibet is Azarenka eveneens licht favoriet voor de triomf. Wie inzet op een zege van de Wit-Russische krijgt zijn inleg met de factor 1,75 uitgekeerd als Azarenka wint. De quotering van een zege van Sjarapova staat op 2,05.