MELBOURNE - Novak Djokovic bereikte vrijdag voor de derde maal in zijn loopbaan de finale van de Australian Open.

''Dit was een van de beste partijen die ik ooit heb gespeeld'', zei hij na zijn zwaarbevochten zege in vijf sets op de Brit And'y Murray.

''Hij vocht ervoor, ik vocht ervoor, het gevoel dat ik nu heb is niet te omschrijven'', sprak de Serviër die zondag op Rafael Nadal stuit in de finale.

Djokovic won beide eerdere finales die hij in Melbourne speelde: in 2008 tegen Jo-Wilfried Tsonga, vorig jaar tegen Murray. ''Ik ga nu proberen te herstellen. Het zal opnieuw fysiek zwaar worden.''

Fysiek zwaar

De Serviër, die na zijn kwartfinalepartij tegen David Ferrer klaagde over ademhalingsproblemen en vermoeidheid, werd opnieuw zwaar getest.

''Ik heb geprobeerd me steeds te focussen op het eerstvolgende punt. Het was fysiek zwaar'', erkende de Serviër die vorig jaar drie van de vier grandslamtoernooien won, de nummer 1-positie op de wereldranglijst innam en een reeks van 41 zeges op rij wegzette.

Als Djokovic zondag wint, wordt dat zijn derde grandslamtitel op rij, iets wat voor hem alleen de 'groten' Pete Sampras, Roger Federer, Nadal en Rod Laver, vrijdag aanwezig in de naar hem genoemde arena, presteerden.

Serve-volley

''Het was een eer dat u erbij was'', zei de Serviër richting Laver. ''Sorry dat het zo lang duurde. In uw tijd was het meer serve-volley, we werken eraan.''

''Natuurlijk ben ik teleurgesteld'', zei Murray, die tegenwoordig Ivan Lendl als coach op de tribune heeft. ''Maar ik verlaat ditmaal Melbourne met een trotser gevoel dan vorig jaar.''

Nadal zal het tevreden hebben aangezien. Voor het 30e duel tussen de nummers 1 en 2 van de wereld genoot de Spanjaard, na zijn zege donderdag op Federer, een extra dag rust.