AMSTERDAM - Het heeft even geduurd, maar Laurence Docherty is terug in Oranje. Zijn rentree in het Spaanse Alicante voelde vertrouwd en de volgende trip staat alweer voor de deur: dinsdag naar Australië.

"Het was lang geleden dat ik bij de groep zat", zegt Docherty, die donderdagavond met het Nederlands elftal terugkeerde in eigen land.

"Fijn om er weer bij te kunnen zijn. En mooi om alles helemaal mee te maken, zowel de acht trainingen als de drie oefenpotjes tegen de jongens van Ierland." 

Docherty nam, alsof de tijd had stilgestaan, gewoon weer zijn oude posities bij Oranje in. "Ik heb alles vanaf het middenveld gespeeld. Centraal maar ook op links en rechts. Het ging best aardig, moet ik zeggen. Er werd vrij goed gehockeyd door de ploeg. En ik ging ook wel lekker, hoewel het altijd beter kan natuurlijk."

Pech

In januari 2010 brak hij zijn knieschijf tijdens de voorbereiding met Oranje op het WK in India. De huidige speler van Kampong, die veelal door pech de nodige grote toernooien aan zich voorbij zag gaan, nam zich voor nog een keer terug te vechten. 

Zijn herstel ging met vallen en opstaan, maar uiteindelijk slaagde de voormalige Schot in zijn opzet. Zijn terugkeer in het Nederlands team beschouwt hij dan ook als een overwinning.

Maar de missie van de mentaal sterke middenvelder is nog lang niet klaar. "De bondscoach wil de oude Laurence terugzien. Nou, dat wil ik ook. Met power spelen op het middenveld. We hebben verder niets afgesproken. Ik doe gewoon keihard mijn best en train hard. Zoals ik eigenlijk altijd doe. Ik zie wel waar het schip strandt."

De Nooijer

Een minpunt is de afwezigheid in Oranje van Teun de Nooijer en Taeke Taekema met wie hij samenspeelde bij respectievelijk Bloemendaal en HCKZ.

Toch wil Docherty er niet te veel woorden aan vuil maken. "Teun en Taeke zijn twee heel grote spelers en twee vrienden bovendien. Ik heb met beiden contact. Het is echter de keuze van de bondscoach. Zijn keuze zal ik moeten respecteren. Dat doe ik dan ook maar."