NIJMEGEN - Oud-schaatser Erben Wennemars is van plan om van start te gaan bij de selectiewedstrijden voor de Red Bull Crashed Ice-wedstrijd in Valkenburg. De tweevoudig wereldkampioen sprint maakt daarbij zijn debuut in wedstrijdverband op een hockeyschaats.

"Dit valt nog niet mee", pufte Wennemars donderdag na een training op de korte ijzers. Net als een week eerder besloot hij in Nijmegen deel te nemen aan een training met de rest van de Nederlandse selectie onder leiding van oud-schaatscoach Ab Krook.

"Waarom ik dit wil doen? Waarom niet? Het is een leuke sport en het zijn leuke jongens om mee te schaatsen. Het is weer eens wat anders", blikte hij vooruit op de extreme downhill schaatswedstrijd die op zaterdag 4 februari plaatsvindt in het Limburgse Valkenburg.

Twee dagen eerder, op donderdag, moet Wennemars zich, samen met tweehonderd andere Nederlandse schaatsers, op de baan zien te kwalificeren voor de finalewedstrijden van zaterdag.

Ritsma

De voormalige TVM'er is niet de enige Nederlandse topschaatser die langs die weg een startbewijs voor het echte werk probeert af te dwingen. Ook Rintje Ritsma en Annamarie Thomas, die vorig jaar al meededen in een speciale race bij Crashed Ice, willen zich dit jaar voor het hoofdevenement plaatsen.

Namens Nederland zijn Remo Speijers, Bart van Roosmalen en Glen Backx al verzekerd van deelname aan het hoofdevenement.

Zij moeten zich op vrijdag nog wel bij de 64 tijdsnelsten zien te plaatsen. Van Roosmalen en Backx eindigden allebei bij de eerste wedstrijd in Amerika al in de top twintig.