EINDHOVEN - De finale van het Europees kampioenschap waterpolo voor vrouwen gaat zaterdag in Eindhoven tussen Griekenland en Italië. De Griekse equipe was in de halve finale met 14-12 (4-2 3-4 3-4 4-2) te sterk voor Hongarije.

De Italiaanse ploeg versloeg Rusland in het Pieter van den Hoogenband-zwemstadion met 13-12. Tot de laatste minuut was de partij in evenwicht: 2-2 4-4 3-2 4-4.

Griekenland dankte de zege in belangrijke mate aan de trefzekere Antigoni Roumpesi. Ze scoorde vijfmaal uit zeven doelpogingen.

De Hongaarse topscoorsters Gabriella Szucs en Barbara Bujka (beiden 3) hadden een beduidend minder percentage. De beslissende treffers waren van Christina Tsoukala en Kyriaki Liosi.

Bij Italië, dat Oranje uit de halve eindstrijd hield door de strafworpen beter te nemen, was Tania di Mario de uitblinkster met vijf doelpunten.

Routinier Simona Abbate zorgde 55 seconden voor het slotsignaal voor de beslissing in een overtalsituatie. Rusland was voor de productie het meest afhankelijk van Olga Beljajeva (4) en Nadezjda Fedotova (3). De laatste miste de kans voor een verlenging.