SAO PAULO - De Nederlandse handbalsters zijn op de vijftiende plek beland in de eindrangschikking van het wereldkampioenschap in Brazilië.

De internationale federatie IHF gaf de nummers negen tot en met 24 al door, nog voordat de kwartfinales zijn gespeeld.

De uitschakeling in de achtste finales betekende dat Oranje zich niet rechtstreeks heeft geplaatst voor het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in mei volgend jaar.

Toch is er nog hoop voor het Nederlands team, want volgens technisch directeur Ton van Linder bestaat er nog steeds een kans dat het team alsnog aan het OKT kan deelnemen.

''Vooropgesteld, we hebben onze doelstelling niet gehaald, want onze opdracht op dit WK was om bij de eerste acht te eindigen en daarmee directe kwalificatie voor het OKT af te dwingen'', aldus Van Linder.

Spannend

Doordat de kwartfinalisten Noorwegen, Brazilië en zeer waarschijnlijk Angola al zeker zijn van deelname aan de Olympische Spelen in Londen, komen ook landen buiten de top acht nog in aanmerking voor het OKT.

Van Linder: ''Nederland hoort daar ook bij, maar dan moet wel een Europees land wereldkampioen worden. Het is nog even spannend dus.''