BEEKBERGEN - Turnster Céline van Gerner heeft de hoop opgegeven deel te nemen aan het olympisch kwalificatietoernooi in januari in Londen.

Van Gerner werd vorige maand geopereerd aan een gebroken voetwortelbeentje.

Gymnastiekbond KNGU meldde dinsdag verder dat ook Tess Moonen en Melissa Scherpenisse niet fit genoeg zijn om mee te dingen naar een plaats in de selectie voor het zogenoemde testevent.

De Nederlandse turnsters kunnen zich in Londen nog als team kwalificeren voor de Spelen. Daarvoor moeten ze bij de beste vier van acht landen eindigen.

Na haar operatie spraken Van Gerner en haar coach Gerben Wiersma de hoop uit dat de turnster misschien nog op één onderdeel (brug) zou kunnen uitkomen. Het evenement, waar Nederland bij de eerste vier moet eindigen om als team naar de Spelen te mogen, komt echter definitief te vroeg.

Belangrijke kanshebster

Van Gerner is de enige turnster die tot nu toe aan de eisen van NOC*NSF heeft voldaan. Daarmee blijft ze de belangrijkste kanshebster voor het ene individuele olympisch ticket dat Nederland sowieso heeft.

Joy Goedkoop, Dianne Teunisse en Sanne Wevers, allen momenteel door blessures verminderd belastbaar, zijn nog wel in de race om op 11 januari in actie te komen. De selectie oefent in voorbereiding op 22 december nog een interland in en tegen Frankrijk.