Hoog in een kantoorflat aan de Amsterdamse Zuidas schetsen zes mannen op zaterdagochtend een ontluisterend beeld van Ajax, een beeld dat vergezeld gaat met de geur van verrotting en huichelarij.

Collega Bart Vlietstra en ik, we luisteren naar zes prominente leden van Ajax, onder wie de legendarische oud-linksbuiten Piet Keizer. Ze zijn de situatie bij Ajax 'spuug- en spuugzat’.

Deze morgen vertellen ze hun verhaal (het relaas staat in het extra dikke kerstnummer van NUsport). Ze doen hun ervaringen van de laatste jaren uit de doeken, de jaren waarin Ajax tuimelt en tuimelt in het kansloze gevecht de achterstand op de Europese top goed te maken.

Jaren waarin het aan de beroemdste slagboom van Nederland een komen en gaan is geweest van dikke zwarte auto’s met vertrouwde oude heren achter het stuur die weer eens in beraad gaan ‘in het belang van Ajax’.

Schokkend

Het verhaal van de zes is onthutsend, vooral door de details, de namen, de hoeveelheid scènes. We wisten wel iets, konden ons wel een en ander indenken, maar dat het zo erg was, had ik niet verwacht, het was schokkend.

De grootste sportclub van Nederland is ten prooi gevallen aan een giftige cocktail van ijdeltuiterij, egoïsme en achterdocht, geserveerd door slippendragers, aangemoedigd door troonpretendenten en goedgekeurd door kleine koningen.

De zes vertellen over intimiderende telefoontjes en sms’jes, over censuur bij het maken van notulen. Keizer: “Ereleden willen de toon zetten van die notulen. Die hebben belangen, zakelijk, persoonlijk.”

Ze schetsen het beeld van personen die handelen omdat ze denken daarmee zonnegod Johan Cruijff van dienst te zijn of om maar niet te boek komen te staan als de man die Cruijff heeft verjaagd.

Het is de angst die regeert, de angst om verzwolgen te worden door de slangenkuil. En die angst, in combinatie met de zucht naar aandacht en naar het licht dat straalt van het logo van Ajax, zorgt ervoor dat de grootste club is beginnen te rotten.

Geen oude garde

Is het een moedige stap die de zes hebben gezet? Ik vind van wel. Want tja, wie zijn ze, hè? Het gewone publiek kent deze jongens niet, op Keizer na. Het is geen oude garde, bekend van tv, bekend van de slagboom, en de optredens op het parkeerdek van de Arena.

Maar volgens mij hebben ze een grotere achterban dan menigeen op het eerste gezicht zou denken. Ze zijn uit de ledenraad gestapt, maar onverminderd ambitieus. Ze willen niets minder dan een lawine van verandering gaan veroorzaken.

Is het slim? Dat weet ik niet. Konden ze iets anders? Voor hun gevoel niet. Ze hadden alles al geprobeerd. Helpt het? Daar valt geen zinnig woord over te zeggen. Ik heb mijn ernstige twijfels of het rottingsproces in de club tot een halt geroepen kan worden.

Om de boodschap van het betoog kan niemand heen: de verenigingsleden moeten stoppen met zich met de professionals te bemoeien en Cruijff moet stoppen met zijn slippendragers.

Om ooit nog aansluiting te kunnen krijgen bij de Europese subtop is een grote ommezwaai noodzakelijk. Een lawine van verandering.

Het interview met de ex-ledenraadsleden en Piet Keizer staat in het nieuwe magazine van NUsport. Dit nummer ligt vanaf dinsdag in de winkels en is online te bestellen.