GIRONA - Golfer Reinier Saxton is na drie ronden de beste Nederlander in het kwalificatietoernooi voor de Europese Tour in Girona.

De Amsterdammer steeg maandag met stip in het klassement na een ronde van 65 slagen - 5 onder par - en stormde de top tien binnen. Maarten Lafeber handhaafde zijn positie bij de beste dertig. De ervaren prof leverde een kaart in van 69 slagen (-1).

Meer dan 150 golfers strijden in de finale van de zogeheten 'qualifying school' op het Catalunya Resort om een speelkaart voor de Europese Tour in 2012. De beste dertig worden na zes ronden beloond.

Rand

Tim Sluiter en Wil Besseling balanceren op de rand. Zij horen nog net bij de beste veertig. Taco Remkes en Floris de Vries zullen dinsdag in de vierde ronde hard moeten werken om in het toernooi te blijven. De beste zeventig mogen ook de laatste twee dagen spelen. Remkes is 84e, De Vries 135e.

De Engelsman Sam Hutsby is nog altijd de leider in Girona met een totaal van 197 slagen (-15). Saxton zit daar op de gedeelde vijfde plaats vier slagen achter.