AUCKLAND - De Nederlandse hockeymannen spelen zondag niet de finale van de Champions Trophy.

Oranje werd zaterdag met 3-1 verslagen door Spanje, dat het nu in de eindstrijd mag opnemen tegen Australië.

Nederland en Nieuw-Zeeland strijden om het brons. Het duel begon voor Nederland dramatisch. Al na zeventig seconden brak Spanje uit en scoorde Eduard Tubau op aangeven van Santi Freixa de 0-1.

Daarmee waren de perspectieven voor Oranje, dat moest winnen om kans te houden op de finale, ineens een stuk slechter.

Strafcorners

Nederland herpakte zich en en kreeg halverwege de eerste helft vier strafcorners. Maar de korte hoekslag is dit toernooi - ondanks de aanwezigheid van Taeke Taekema, Mink van der Weerden en Roderick Weusthof - geen groot wapen te noemen.

De vier corners leverden ook nu niets op. Inclusief de corners tegen Spanje kreeg Oranje dit toernooi 21 mogelijkheden van kop cirkel waarvan er slechts twee werden benut.

Spanje bleek een stuk effectiever, want in de 24ste minuut counterde de nummer zes van het afgelopen EK zich naar 0-2.

Weer was Freixa de aangever, Roc Oliva rondde fraai af. Maar de wedstrijd was nog niet gelopen, want Bob de Voogd schoot de bal kort voor rust rustig en droog binnen na een sterke actie van Rogier Hofman: 1-2. Met deze stand gingen beide ploegen de pauze in.

Effectief

Na de rust ging de formatie van bondscoach Paul van Ass hard op zoek naar de gelijkmaker en was daar ook enkele keren dichtbij. Maar waar het Oranje aan scherpte ontbrak, bleken de Spanjaarden opnieuw uiterst effectief.

Twintig minuten voor tijd maakte Gabriel Dabanch er 1-3 van en daarmee was het duel zo goed als beslist, want Oranje moest vanaf dat moment nog drie keer scoren.

Nederland werkte hard, maar werd in de slotfase nauwelijks nog gevaarlijk. Het bleef bij 1-3 en daardoor plaatste Spanje zich voor de finale. Van Ass en co moeten zondag op voor brons. Tegenstander is dan Nieuw-Zeeland, waartegen eerder met 3-3 gelijkgespeeld werd.