De ene keer vroeg Jozy Altidore de bal in de voeten en speelde een ploeggenoot hem juist in de diepte aan. De andere keer dook de Amerikaan in de ruimte vóór hem, maar koos een ploeggenoot juist voor de pass in de reeds weggesnelde voeten.

De samenwerking tussen Altidore en de andere spelers van AZ verliep woensdagavond in de tweede 45 minuten tegen Excelsior niet bepaald vlekkeloos.

Hij kreeg nog een aardige kans, maar dat het op Woudestein 0-0 bleef in het restant van het eerder gestaakte duel lag desondanks niet aan Altidore. Meer aan het feit dat AZ wat overhaast te werk ging omdat het nou eenmaal weinig tijd had de beslissing te forceren.

Wel kan je na vijftien competitiewedstrijden stellen dat AZ niet dankzij, maar ondanks Altidore de trotse koploper is. De aanvaller met het imposante lijf staat na vijftien eredivisiewedstrijden op vijf treffers. Dat is te weinig voor een spits van een topploeg die veel de aanval zoekt.

Een doelpunt maken kan Altidore echter wel. Zowel in de eredivisie als in de Europa League heeft hij al laten zien koelbloedig te zijn wanneer hij alleen voor de vijandelijke keeper verschijnt.

Onbegrip

Wat AZ-coach Gertjan Verbeek vooral zorgen zal baren is dat Altidore nog altijd niet de kapstok is waar de trainer zijn elftal graag aan ophangt. Altidore is bereid te werken voor het team en probeert zich het AZ-spel, waarbij hij veel met de rug in plaats van het gezicht naar het vijandelijke doel staat, eigen te maken.

Het gezicht waarop zo’n vrolijke lach kan verschijnen, vertoont vaker een frons van onbegrip. Hij wil zo graag en het lukt maar niet.

Met de manier waarop veel Hollandse trainers verlangen dat de spitspositie ingevuld wordt, hebben veel buitenlandse spitsen moeite.

Er is een kleine categorie die het razendsnel snapt en goed uitvoert (Stefan Pettersson bijvoorbeeld), een categorie die wat tijd nodig heeft maar bij wie het ook goed komt (Zlatan Ibrahimovic), en een categorie die Nederland zonder succes en vol frustratie verlaat (Henrik Larsson, Dario Cvitanich).

Tot de eerste groep behoort Altidore in elk geval niet, maar het zal geen jaar meer duren voordat duidelijk is of hij zich dan in elk geval tot de tweede categorie mag rekenen.

Niet verrassend


Is het verrassend dat Altidore nog tijd nodig heeft? Nee, Verbeek gaf eerder al aan dat over de Amerikaan eigenlijk pas na de winterstop geoordeeld kan worden.

Dat de oefenmeester zich wat indekte is begrijpelijk. Toen Altidore afgelopen zomer van Villarreal overkwam als opvolger van de naar Ajax vertrokken Sigthorsson, gaf Verbeek eerlijk toe de spits alleen op Youtube in actie te hebben gezien. Ook AZ, die club met het uitstekende beleid, neemt dus wel eens een gokje.

Verbeek constateerde al snel dat Altidore bij zijn vorige reeks clubs vooral had getraind om te onderhouden, niet om te verbeteren. Het liefst had de coach hem dan ook de tijd gegund om te wennen en van hem en spitsentrainer Piet Keur te leren op het trainingsveld, in plaats van Altidore direct wekelijks in het diepe te gooien.

Alternatieven


De alternatieven Ruud Boymans en Charlison Benschop, net als Altidore overigens beiden pas 22 jaar, waren echter respectievelijk geblesseerd en vooralsnog te licht, waardoor Verbeek geen andere keuze had.

Des te knapper dat de Alkmaarders bovenaan staan, maar dat gaan ze zonder topspits niet een heel seizoen volhouden. Ook niet als de concurrentie punten blijft morsen, iedereen in Alkmaar fit blijft en vrije trappenspecialist Rasmus Elm (hij staat op acht treffers) doorgaat met scoren.

Ondanks de nakende wintertitel zit de deur naar het kampioenschap voor AZ daarom nog op slot. Benieuwd of Altidore in de tweede seizoenshelft de sleutel vindt.