AMSTERDAM - Veel schoot hij er niet mee op in het klassement, maar met een ronde net onder par is Joost Luiten donderdagnacht wel iets opgeschoven in Dubai.

Bekijk de samenvatting

Alleen Simon Dyson had al afgeslagen toen Joost Luiten samen met Darren Clarke de baan in ging voor de tweede ronde van het Dubai World Championship op de Earth Course van Jumeirah Estates.

In de eerste ronde een dag eerder was de Nederlander niet verder gekomen dan een 75 waarmee hij in de staart van het klassement terechtkwam.

Na de tweede ronde van de seizoensfinale staat de nummer 22 van de Order of Merit er weliswaar iets beter voor, maar met een toernooitotaal van +3 blijft de voor een vijftiende plaats op de eindranglijst noodzakelijke top zes ver buiten bereik.

Luiten opende net als op de eerste dag met een bogey op hole één en moest er daarna nog een slikken op de derde hole.

Meer birdies

Vanaf dat moment stopte hij het bloeden echter en waren er tot en met de laatste hole meer birdies dan bogeys.

Hij leverde nog in op de par-4 elfde en vijftiende, maar won slagen terug op vijf, tien, twaalf, veertien en achttien, en kwam daarmee uit op een totaal van 71 slagen (-1).

Luiten steeg daarmee van de gedeelde 53e naar de 47e plaats.

Quiros

De Spanjaard Alvaro Quiros verdrong de Zweed Peter Hanson van de koppositie. Hij leverde een scorekaart van 64 slagen in en bracht zijn totaal hiermee op 132 slagen. Hanson had 72 slagen nodig en staat met vier slagen meer op de tweede plaats.

Quiros heeft een uitstekende verhouding met Dubai. De Spanjaard won eerder dit jaar in het Arabische emiraat de Dubai Desert Classic.

Luke Donald

Een wedstrijd binnen de wedstrijd is het duel tussen Rory McIlroy en Luke Donald. De Engelse aanvoerder van de wereldranglijst kan de eerste golfer in de historie worden die in één seizoen zowel de Amerikaanse Tour als de Europese Tour naar zijn hand zet.

McIlroy is de enige die Donald van die unieke prestatie kan afhouden, maar de 22-jarige winnaar van de US Open moet dan wel het toernooi in Dubai winnen en Donald mag niet in de top tien eindigen.

Donald ligt na de tweede ronde op de gedeelde twaalfde plaats met 139 slagen en heeft dus nog voldoende uitzicht op een voor hem veilige klassering bij de beste tien.