AMSTERDAM - Joost Luiten is het Dubai World Championship slecht begonnen. De Blijswijker sloeg op de eerste dag zes bogeys en kwam tot een score van 76.

Luiten moet in het met 7,5 miljoen dollar gedoteerde slottoernooi van de Europese Tour hoog eindigen om in de top-15 van de jaarranglijst. Dat levert hem een deel van de bonuspoule, maar ook deelname aan het US Open.

Maar de enige Nederlander in het 58 man tellende veld opende niet goed en bevindt zich na de eerste dag in de staart van het klassement.

Cut

Dit seizoen begon Luiten het Castello Masters ook met een 76. Toen miste hij de cut, maar in dit kampioenschap in Dubai speelt iedereen vier ronden. De nummer laatst gaat nog altijd met zo'n zestien duizend euro naar huis.

De laatste keer dat Luiten in een eerste ronde van een wedstrijd van de Europese Tour nog hoger scoorde, was op 31 augustus 2008: hij startte zo'n 39 maanden geleden het Johnnie Walker Championship in Schotland met een 79.

De huidige nummer 22 van de Europese jaarranglijst was een boven bij de turn, na bogeys op de openingshole en de par-5 zevende. Hij birdiede drie.

Op de tweede negen waren er bogeys op twaalf en vijftien, voor een birdie kon worden genoteerd op de par-4 zestiende. Helaas volgde daarna een bogey op de korte maar lastige zeventiende.

Alleen de Engelsman Simon Dyson deed het nog slechter met 77 slagen.

Lawrie leider

Luiten speelt overigens met een nieuwe Callaway-driver, omdat zijn oude exemplaar de terugreis vanuit China niet overleefde.

De Zweed Peter Hanson gaat na de eerste dag met 64 slagen aan de leiding. Hij wordt gevolgd door de Schot Paul Lawrie met 65 en de Noord-Ier Rory McIlroy met 66.