UTRECHT - De topbadmintonners hebben woensdag gelijk gekregen in het belangrijkste onderdeel van een bodemprocedure tegen de Nederlandse Badminton Bond.

De rechtbank in Utrecht oordeelde dat de bond ten onrechte druk heeft uitgeoefend op de spelers om voor de eigen racketsponsor Yonex te kiezen.

Eric Pang, Dicky Palyama en Judith Meulendijks mogen in landentoernooien weer met hun 'eigen' rackets van Carlton en Forza spelen.

De bond was de spelers al tegemoetgekomen door ze weer te verwelkomen in de nationale selectie.

Wanprestatie

Volgens de rechtbank zette de bond Pang, Palyama en Meulendijks aan tot het leveren van wanprestaties ten opzichte van hun eigen sponsors.

De schade die de concurrerende merken van Yonex leden, moet door de bond worden vergoed. Yao Jie ondertekende haar contract bij Carlton toen de verbintenis met Yonex al was ingegaan en maakt geen deel uit van de regeling.

De spelers wilden ook reis- en verblijfskosten ontvangen voor de periode dat zij uit de selectie waren verbannen, maar daar was de rechtbank het niet mee eens.

Tevreden

Daarnaast oordeelde de rechter dat de overeenkomst die de bond met Yonex sloot niet in strijd is met het Nederlandse of Europese mededingingsrecht.

Badminton Nederland is tevreden over de uitkomst van de rechtszaak. ''We zijn blij dat er duidelijkheid is. We kunnen nu weer gaan bouwen aan goede relaties met spelers en sponsors", aldus voorzitter Ted van der Meer.

Het bestuur bespreekt zaterdag de gevolgen van het besluit in een vergadering. De topspelers kwamen na een gesprek met de bond en Yonex al in aanmerking voor de Europese kampioenschappen voor landenteams die in februari plaatsvinden in Amsterdam.