ZEIST - Supporters van het Nederlands elftal die volgend jaar graag een EK-wedstrijd willen bezoeken, kunnen op twee manieren aan kaartjes komen. 

De tickets die de Europese voetbalbond UEFA beschikbaar stelt aan Nederland, worden naar rato verdeeld tussen de Supportersclub Oranje en het supportersplatform OnsOranje.

De kaartjes gingen jarenlang alleen naar leden van de supportersclub, die ruim 50.000 leden heeft. Dit jaar is daar het door de KNVB geïnitieerde OnsOranje bij gekomen.

Na de EK-loting van 2 december kunnen leden van beide clubs zich aanmelden voor kaartjes. Als de vraag het aanbod overstijgt, wat wel aannemelijk is, bepaalt een notaris door loting wie een ticket krijgt.

Daar zijn wel bepaalde criteria aan gekoppeld. Zo maken mensen die al lang lid zijn en veel wedstrijden van Oranje bezoeken meer kans. De leden van OnsOranje, momenteel zo'n 1900, kunnen nog aan extra kaarten komen als aangesloten sponsoren wat over hebben van hun deel.

Via de website van de UEFA konden eerder dit jaar al 'Follow your team-tickets' of kaarten voor alle wedstrijden in een specifiek stadion worden aangeschaft. Na de loting zijn die kaarten via de UEFA-website door te verkopen.