GDANSK - Fred Benson kwam met Vitesse en RKC Waalwijk in De Kuip en de Amsterdam Arena, maar die stadions vallen volgens de huidige spits van Lechia Gdansk in het niet bij de arena waar hij om de week voetbalt. 

''Dit is eerlijk waar het beste en mooiste stadion dat ik tot nu toe gezien heb'', aldus de 27-jarige Benson, die op 14 augustus het eerste doelpunt in de Arena Gdansk maakte.

De kans is 50 procent dat het Nederlands elftal volgend jaar zomer ook dat gloednieuwe stadion mag betreden. Oranje wordt vrijdag bij de loting voor het EK ingedeeld in groep B (Charkov) of C (Gdansk).

''Ik hoop echt dat het Nederlands elftal naar Polen komt. Dan blijf ik met mijn familie de hele zomer in Gdansk, we wonen op 10 minuten van het stadion. De meeste jongens van Oranje ken ik goed, het zou leuk zijn hen weer eens te spreken.''

Jong Oranje

Benson, geboren in Ghana maar opgegroeid in Nederland, behoorde in 2006 tot de selectie van Jong Oranje die in Portugal de Europese titel veroverde.

Spelers uit dat team als Klaas-Jan Huntelaar, Stijn Schaars, Ron Vlaar, Michel Vorm en Edson Braafheid behoren nu tot het 'grote' Oranje. ''Ik spreek die jongens niet meer, zo gaat dat in de voetballerij. Maar als het Nederlands elftal naar Gdansk komt, ga ik via Facebook contact opnemen met ze.''

Topland

De snelle spits waagde afgelopen zomer de overstap naar de Poolse competitie. In Lechia Gdansk trof hij de bespeler van een hypermodern EK-stadion. ''In Nederland denken ze dat Polen een arm land is waar je niks kan doen. Maar ik heb het hier enorm naar mijn zin. Je kan alles krijgen wat je wil en het is heel goedkoop. Polen is eigenlijk een topland.''

De Arena Gdansk, gelegen in de driehoek tussen de 'Oude Stad', de havens en het vliegveld, biedt plaats aan 40.000 toeschouwers. Het stadion (bouwkosten bijna 200 miljoen euro) heeft de amberkleur (oranjegeel) van de barnstenen die in de Baltische Zee worden gevonden.

''De supporters zitten heel dicht op het veld en de mat ligt er echt goed bij. Het veld is niet zo lang, maar wel breed. Dat lijkt me een voordeel voor Oranje, dat de breedte goed kan benutten'', aldus Benson.

Wegen

Op het stadion na is Gdansk echter nog niet volledig klaar voor het EK. ''Ze zijn nog overal bezig met de wegen. Waar je ook komt, er staat nu altijd file."

"Begin volgend jaar moet alles geregeld zijn. Het EK leeft nu nog niet zo in Polen, maar dat gaat na de winter wel komen. De Oranjefans moeten beslist naar Sopot gaan, dat iets buiten Gdansk ligt. Daar heb je veel restaurants en kan je goed uitgaan.''