TILBURG - Adrienne Herzog heeft zich zondag verzekerd van de nationale titel op de lange cross. De atlete verwees bij de Warandacross in Tilburg Ruth van der Meijden en Marije te Raa naar het zilver en het brons.

Herzog is de opvolgster van Miranda Boonstra, die de afgelopen vier edities op haar naam schreef. Herzog was ook al tussen 2005 en 2008 nationaal kampioene op de lange cross.

De strijd om de Nederlandse titels maakt zondag deel uit van de internationale Warandeloop. Herzog won de race over 8100 meter voor de Duitse vrouwen Simret Restle en Sabrina Mockenhaupt.

Van der Meijden kwam als achtste over de streep, Te Raa als negende. De onttroonde Boonstra finishte als elfde.

De titel op de korte cross (2500 meter) ging bij de vrouwen naar Anne van Es-Van den Hurk, die Raika Lenaarts en titelverdedigster Lesley van Miert enkele seconden voorbleef.

Choukoud

Khalid Choukoud was bij de mannen de beste Nederlander. Daarmee prolongeerde hij niet alleen die titel, maar tekende hij ook voor zijn vijfde nationale kampioenschap in 2011.

Eerder dit jaar was de 25-jarige loper al de sterkste op de 10 kilometer op de weg, de 10.000 meter op de baan, de halve marathon en de NK cross in Hellendoorn.

Choukoud bleef in Tilburg, waar de NK een onderdeel vormde van de internationale Warandeloop, de talentvolle Jesper van der Wielen (zilver) en Abdi Nageeye (brons) voor.

Choukoud slaagde er niet in de Warandeloop te winnen. Die eer was voor Vitali Sjafar uit Oekraïne, die de Nederlander twaalf seconden achter zich hield.