EINDHOVEN - Technisch directeur Jacco Verhaeren rekent erop dat de toppers de open Nederlandse zwemkampioenschappen meteen aangrijpen om zich voor de Olympische Spelen te kwalificeren.

Het toernooi volgende week in Eindhoven geldt als eerste kwalificatiemoment voor Londen 2012.

''Ik denk dat de top zich wel meteen plaatst. Maar ik verwacht dat de meesten zich pas kwalificeren bij de Swim Cup in maart en april. Die wedstrijden zijn later in het seizoen en dan is de kans op slagen groter'', aldus Verhaeren.

Zwemmers als Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis hebben dit jaar bij de WK in Shanghai al een limiet gezwommen. Ze hoeven in Eindhoven alleen vormbehoud te tonen. Al moeten ze met hun tijd straks wel bij de beste twee van Nederland horen.

Zeker op de 50 en 100 vrije slag bij de vrouwen is de concurrentie groot. ''Daarbij is de druk groot, want de tijden kunnen in maart en april nog worden verbeterd. Er kunnen er uiteindelijk op iedere afstand maar twee mee'', stelt Verhaeren.

Aanloopproblemen

Kromowidjojo, Veldhuis en ook Sharon van Rouwendaal staan er volgens Verhaeren goed voor. Hij rekent erop dat de drie goede tijden laten zien volgende week. Van Rouwendaal, die deze zomer bij de WK verrassend brons won op de 200 meter rug, heeft wel wat aanloopproblemen gehad door een wisseling van school, een verhuizing en een ontstoken verstandskies.

''Het is allemaal niet optimaal, maar ik denk dat ze zich kan kwalificeren. Als het moet kan ze presteren, dat heeft ze bij de WK ook laten zien.''

Heemskerk

Van Rouwendaal zwemt tijdens de NK ook de 200 vrij. De vier beste zwemsters, met uitzondering van Femke Heemskerk, krijgen de kans om bij het toernooi een limietpoging te doen op de 4x200 vrij.

Verhaeren: ''Femke valt af omdat deze estafette niet past in haar individuele programma. Maar als de anderen het halen, ga ik me met sportkoepel NOC*NSF buigen over de finalekansen. We zullen dan beslissen of het kwartet naar Londen mag.''