AMSTERDAM - Tim Sluiter speelde goed op de tweede dag van het SA Open Championship in Zuid-Afrika. Een hole weerhield hem echter van een absolute topnotering.

Als Sluiter de par-4 dertiende gewoon in par had gespeeld in plaats van de zeven slagen die hij nu nodig had, dan had de Tukker zichzelf een buitengewoon riante uitgangspositie voor het weekend verschaft.

De eerste negen op de Serengeti Golf Club raffelde Sluiter af in 33 slagen. Hij leverde nergens een slag in en maakte drie birdies. Op de vijfde, achtste en negende.

Toen er ook op de par-5 elfde een slag werd gewonnen op het baangemiddelde, stond Sluiter ineens op de gedeeld zesde plaats, slechts één slag achter de koploper.

Op de par-4 dertiende ging het echter - net als gisteren - mis. Sluiter gebruikte drie slagen meer dan er voor de 449 meter lange hole staan en zakte direct naar de 32ste plaats.

Birdies

In het slotstuk herstelde de speler van Golf Team Holland zich echter goed. Op de laatste vijf holes pakte Sluiter weer twee slagen terug dankzij birdies op zestien en zeventien voor een dagtotaal van drie onder par en -5 voor de wedstrijd.

Met die score is Sluiter er zeker bij in het weekend en is zelfs de voor lijfsbehoud noodzakelijke zege nog niet uitgesloten.

Alleen zullen er dan niet nog meer slagen op de dertiende hole moeten worden ingeleverd. Van de vijf verliesslagen die Sluiter in 36 holes moest toestaan, leverde hij er niet minder dan vier in op deze hole.

Floris de Vries en Maarten Lafeber starten in de middaggroep. De Vries staat op -3 en staat daarmee aan de goede kant van de score, terwijl Lafeber met +1 nog een hoop werk te verzetten heeft om zijn seizoen nog een paar dagen te mogen verlengen.