ARNHEM - Volleyballer Dick Kooy mist het pre-olympisch kwalificatietoernooi, waar Nederland op 22 november in Kroatië aan begint. De speler van het Italiaanse Modena kampt met een buikspierblessure.

Kooy meldde zich al geblesseerd bij de selectie van bondscoach Edwin Benne. Onderzoek maandag op sportcentrum Papendal leverde op dat de blessure hardnekkiger is dan verwacht.

Kooy was in de selectie de vervanger van Jeroen Rauwerdink, die een pink brak.

''Het is duidelijk dat Dick met deze blessure niet kan spelen'', zei de teleurgestelde bondscoach. Benne gaat op zoek naar een vervanger.

Opvallende naam

Kooy was een opvallende naam in de selectie van Benne. De rol van de speler van Modena leek uitgespeeld nadat hij in de zomer voor zijn Italiaanse werkgever koos omdat hij het niveau bij Oranje niet hoog genoeg achtte.

In september zei de keuzeheer nog dat de deur voor de diagonaalspeler bij het Nederlands team op slot zat. Door het fysieke ongemak bij Rauwerdink kwam de bondscoach weer terug op die woorden.

Geen spijt

Kooy gaf in het weekeinde tijdens de oefenwedstrijden van Oranje tegen Slovenië aan geen spijt te hebben van zijn eerdere keuzes.

Volgens Benne was de rentree van de speler geruisloos gegaan. ''No hard feelings. We willen het niet groter maken dan het is'', zei Benne over de kwestie. Ook aanvoerder Rob Bontje benadrukte het belang van het evenement in Kroatië. ''Het gaat maar om één ding en dat is plaatsing voor de Spelen. Onze principes zijn dan even wat minder belangrijk.''

Kooy keert terug naar Italië om zich aan de blessure te laten behandelen.