STUTTGART - De Nederlandse turnsters zijn zondag in de landenfinale van de DTB Pokal in Stuttgart als vierde geëindigd. Lieke Wevers, Yvette Moshage en debutante Ayla Wilbrink turnden een puntentotaal van 106,200 bij elkaar.

De winst was voor de Russische vrouwen die tot een score van 111,200 kwamen. Daarmee troefden ze Australië (109,750) en Duitsland (108,000) af.

De tevredenheid in het Nederlandse kamp over het optreden werd enigszins getemperd door een blessure van Moshage. De turnster van Bosan TON Almelo blesseerde zich bij haar afsprong van de balk. Maandag volgt onderzoek. Wevers scoorde het hoogst: 52,500 op de meerkamp.

Rijken

Een dag eerder mocht Marlies Rijken op uitnodiging deelnemen aan een wereldbekerwedstrijd voor allrounders, eveneens in Stuttgart. Rijken, lid van O&O Zwijndrecht maar trainend in Heerenveen, werd knap zesde in een gezelschap wereldtoppers.

Ze haalde op de vier toestellen een totaal van 53,765 punten. Op de balk werd ze derde met 13,833.

''Met name vloer en balk gingen heel goed. Ik ging deze wedstrijd in met het idee dat elke klassering hoger dan acht goed zou zijn. Ik heb verder geen grote fouten gemaakt'', aldus Rijken, zondag toeschouwer bij de landenwedstrijd.

De Chinese Huang Qiushuang was onbetwist de beste:58,032, ver voor de Duitse Kim Bui (54,732) en de Russin Joelia Insjina (54,432).