Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Sven Time

Wat kunt u doen, aanstaande vrijdagnamiddag?
Door NUsport/Nando Boers

De kinderen van school halen, een sherry drinken bij de buurvrouw, altijd maar weer die boodschappen, stiekem een boek gaan lezen op de bank en de boel de boel even laten of een rondje joggen door het park voordat de piepers op het vuur worden verwacht.

Nu ja, u snapt, er valt heel wat te doen op een vrijdagnamiddag, een periode van de week die overigens niet al te lang duurt, want voor je het weet is het zover en voor je het weet is het weer voorbij; zo’n namiddag.

Vrijdagnamiddag, 4 november 2011. Sven Time.

Onhandige tijd

Het is natuurlijk een onhandige tijd van jewelste. Vrijdagnamiddag. Los van wat je allemaal kunt doen is er waarschijnlijk één ding wat honderdduizenden mensen doen: in de file staan.

Turend over weilanden, loerend naar de medeweggebruikers, meezingend met een dom liedje op de radio of je ergeren aan politiek gehannes dat je ter ore komt via het Radio 1-journaal of BNR. En ondertussen erger je je wezenloos omdat je op weg bent naar een televisietoestel.

Dus, als je live naar de comeback van Kramer wilt kijken kun je het beste een ATV-dag opnemen (bestaat zoiets eigenlijk nog?), een snipperdag aanvragen (of is dat iets wat sinds 1982 ook is verdwenen?) of gewoon spijbelen (van alle tijden).

Of gokken op mazzel en een vrije weg voor je uitgestrekt zien zodat je op tijd vanaf je eigen bank de televisie-uitzending kan kijken van de vijf kilometer op de NK afstanden vanuit ijsstadion Thialf. Als je echt geluk hebt, woon je in Friesland, heb je geen file, is die 4 november al weken geblokkeerd en liggen de toegangskaarten in de bureaula.

Onbegrijpelijk

Kramer, die vindt het maar onbegrijpelijk, dat aanvangstijdstip van de vijf kilometer op de NK afstanden. Vier uur, vrijdagmiddag. Hij vroeg zich af waarom zoiets als een Nederlands kampioenschap niet gewoon om half acht begint.

Kan iedereen naar Heerenveen komen als hij of zij dat wil; het programma is avondvullend en de schaatsers piepen echt niet omdat ze niet eerder naar bed kunnen, want, zoals Kramer zei, hij ligt echt niet na een vijf kilometer om half elf op bed.

Het is dus te hopen dat u niet in de auto zit - ik vermoed rond een uur of kwart voor zes - als Kramer aanzet voor zijn eerste wedstrijdmeters op de schaats sinds 21 maart 2010. “Ik denk niet dat het vol is”, zei hij. Hij reageerde ietwat verbaasd en verheugd toen hij hoorde dat de kaartverkoop beter loopt dan vorig jaar, toen hij niet meedeed door die blessure.

Beetje sneu

Als u naar Thialf komt (als u dat haalt dus), denk ik dat u wat moois gaat meemaken. En dan bedoel ik niet dat u overdonderd wordt door de arme klanken van het enthousiaste dweilorkest ter plaatse. Of emotioneel wordt van de geur van erwtensoep.

Het gaat om die ene rit, en dat is natuurlijk een beetje sneu voor die andere schaatsers die zich het rambam hebben getraind, maar zo zijn de verhoudingen nu eenmaal.

Zaterdag reed Kramer zijn derde testwedstrijd in drie weken. Hij versloeg zijn beide ploeggenoten op de 3 kilometer. En ze kunnen mij nog meer vertellen en ze kunnen mij van alles proberen wijs te maken, maar ik weet het komende vrijdagnamiddag wel.

Voluit

Ik zou kijken, want Kramer heeft zich ingehouden tot nu toe, liet hij zich vorige week bij de ploegpresentatie van TVM ontvallen. Hij vertelde daar dat hij nog lang niet over het onaantastbare niveau beschikt uit 2008-2009, maar één ding beloofde hij wel: “Ik ga vrijdag voluit.”

Als u niet vrij bent, zet dan die laptop om 16.00 uur op uw werk gewoon aan. Het is toch vrijdagnamiddag. Laat die anderen naast u maar gewoon pachancen of wordfeuden. Niemand die u lastigvalt of echt op u let.

Tegen zessen: Sven Time.

Aanbevolen artikelen