AMSTERDAM - Rotterdam-spits Roderick Weusthof heeft met zijn drie goals tegen Hurley het officieuze doelpuntenrecord van 276 goals in de Hoofdklasse van Floris Jan Bovelander geëvenaard.

Het wekte zelfs de nodige verbazing dat de international vlak voor tijd akkoord ging met een strafcornervariant waarbij aanvoerder Jeroen Hertzberger de beslissende push mocht geven namens de Rotterdammers. De inzet raakte snoeihard de lat.

"Of ik spijt heb dat ik die bal af gaf?" vroeg Weusthof na afloop ook zelf af. "Ha, misschien een beetje. Maar vanaf de positie waar Jeroen stond was de bal helemaal open. Eerlijk gezegd realiseerde ik ook niet dat we nog zo kort te spelen hadden. De tijd ging ineens wel heel erg snel. Maar goed, ik ben al erg blij met de evenaring van het record van Flop."

Strafcorner

De aanvaller had de bezoekers al na een kwartier spelen op een comfortabele 2-0 voorsprong gezet, beide keren uit een strafcorner.

Vervolgens kwam Hurley nog terug via een strafcorner van Janiek Braaksma: 1-2. De thuisploeg liet het na om op gelijke hoogte komen uit een strafbal van Pieter Manden die werd gekeerd door de uitstekende Rotterdamse goalie Pirmin Blaak. Weusthof liet dertien minuten na rust zien hoe je wel koelbloedig blijft vanaf de stip: 1-3.

Niet makkelijk

"Het ging bij ons niet heel gemakkelijk", gaf de voormalige speler van SCHC toe. "Misschien is het ook typerend voor de fase waarin we zitten. Als je niet helemaal scherp bent en je niet altijd evenveel energie geeft als de tegenstander dan kun je van elke ploeg verliezen. Dat bleek wel in de EHL, vorige week tegen Dragons."

"Toch hebben we daar ook stappen gezet. We spelen nu wat slimmer. Maar soms sluipt nog een beetje de angst erin. Dat moet beter. Ook vind ik dat we veel meer mogen uitstralen. Met alle respect voor de jongens van Hurley, maar als je met Rotterdam bij deze club op bezoek komt, ben je natuurlijk het betere team. Dan is er maar een ding waar je voor komt en dat is drie punten ophalen. Gelukkig gebeurde dat ook."

Record

"Hoewel ik wist van het record ben ik geen moment mee bezig geweest", zegt Peter van Baak, de ervaren doelman van Hurley. Ze stonden eerder tegenover elkaar toen Weusthof nog bij SCHC speelde. "Het verschil met toen is dat hij bij Rotterdam een veel belangrijke rol in zijn team speelt. Bij SCHC was hij nog een jonge spits en had hij zijn corner. Nu zie je hem veel meer doen. Hij wordt steeds belangrijker. Hij heeft zichzelf goed ontwikkeld."

Ondertussen blijft de corner van Weuthof voorbeeldig, analyseert Van Baak: "Weusthof pusht een normale sleep. Een sleep die meerdere Nederlandse jongens bezitten. Maar het verschil is de snelheid. Die van Weusthof is zo ongelooflijk hoog. Als je mazzel hebt en je staat perfect gepositioneerd dan kun je ‘m hebben, maar anders ben je gewoon kansloos. En maakt hij er dus veel."

Keuze

Aan Weusthof zelf de vraag of hij bezig is om zichzelf opnieuw uit te vinden: de Weusthof 2.0? "Nou, ik heb indertijd de keuze gemaakt om van SCHC naar Rotterdam te gaan met het oog op mijn kans in het Nederlands team. Die kans heb ik gepakt. En ja, ik heb het nu als hockeyer leuker dan ooit. Dus ja, noem het maar Roderick Weusthof 2.0."

"Ik had het er zaterdag nog met Floris Evers over. We waren op de Rabo Fandag in Den Bosch en zeiden tegen elkaar: elke keer dat je dat Oranje-shirt aanhebt kan je laatste zijn. Dus koesteren we het maar. Elke keer weer. En zo blijft is hockey leuk. En gaat het spel meestal goed."

Volgende week wacht de thuiswedstrijd tegen Schaerweijde, een mooie tegenstander om het officieuze doelpuntenrecord van Bovelander helemaal alleen in handen te krijgen? "Dat zou mooi zijn", grijnst Weusthof. "Even eentje erin prikken op eigen veld. Zullen de mensen op de club ook wel leuk vinden. Mooi feestje."