BENIDORM - Raymond van Barneveld is er zaterdag niet in geslaagd de Spanish Darts Trophy, de 26e wedstrijd van het Players Championship 2011, te winnen. De Hagenaar verloor in Benidorm in de finale van James Wade: 2-6.

De Engelsman kreeg voor zijn tweede achtereenvolgende titel opnieuw zevenduizend euro.

'Barney' moest met de helft genoegen nemen. Die premie vergrootte wel zijn kans op deelneming aan de finale, in december in Doncaster.

Hij had bovendien het genoegen zijn grote rivaal Phil Taylor weer eens te verslaan, in de halve eindstrijd met 6-5.

Dat deed hij bovendien op imponerende wijze door een achterstand van 3-5 weg te werken.

Geluk

De nog altijd beste Nederlandse dartprof maakte tegen de favoriet, die in de slotfase zowaar menselijke trekjes vertoonde, drie legs op rij.

Hij kwam met enig geluk terug met een rake dubbel 2 (na drie missers op een dubbel en falen van The Power op 'tops'), dwong een beslissende elfde leg af door 116 uit te gooien (wat Taylor niet was gelukt) en maakte het karwei met dubbel 20 af (opnieuw gooide de Engelsman die niet).

Comeback

De (in)spanning eiste zijn tol in de eindstrijd. Van Barneveld 'brak' Wade weliswaar in de eerste leg, maar zag zijn opponent daarna uitlopen tot 1-4. Dat bleek te veel voor een nieuwe comeback.

Eerder op de dag had de oud-wereldkampioen in de kwartfinale landgenoot Vincent van der Voort uitgeschakeld: 6-1. Michael van Gerwen ging er in de derde ronde uit tegen Taylor.