De lollige opinies, columns en tweets buitelen over elkaar heen in de nieuwe en oude media. Ajax is met zijn geruzie, crises en commissies lachwekkend.

Tijd om eens een constructieve bijdrage te leveren. Want je zou bijna vergeten dat Ajax niet alleen maar gezeik is. Tussen al dat gekonkel door heeft de club de meeste successen geboekt van alle Nederlandse clubs en is het nog altijd in het bezit van een jeugdorgaan dat het ene na het andere talent uitspuwt.

Vers hoofd opleidingen Wim Jonk schetste me vorige week zijn intenties om de wereldwijd vermaarde De Toekomst verder te perfectioneren en dat klonk in ieder geval rete-ambitieus.

Hels karwei

De opgewarmde oorlog in de raad van commissarissen (rvc) is precies wat Ajax niet kon gebruiken. Nog meer tijdverspilling, een nieuwe rvc bij elkaar speuren zal een hels karwei worden. Waar moet je in godsnaam beginnen? Alle namen die ergens op slaan (en ook die dat niet doen), zijn inmiddels de revue wel gepasseerd.

Er is volgens mij maar één man die de impasse zou kunnen doorbreken. Guus Hiddink. Hij is nu nog bondscoach van Turkije, maar alleen al de toezegging dat hij straks de scepter zwaait in de Ajax-directie kan voor de broodnodige rust zorgen.

Zijn trackrecord ga ik hier niet opdreunen. Dat haal ik niet op dit velletje. Dat hij de laatste jaren wat minder succesvol is als bondscoach geeft ‘m denk ik des te meer motivatie. Bij Ajax is hij niet meer afhankelijk van wispelturige bestuurders, hij kan eindelijk zelf (weer) richting geven aan een voetbalbedrijf.

Borrelende vulkaan

Natuurlijk is Ajax een eeuwig borrelende vulkaan. Maar Hiddink staat op zeer goede voet met Cruijff en daarnaast middenin het leven. PSV voegde hij weer bij de top van Europa, precies daar waar JC zijn grote liefde zo graag ziet. Hiddink is bovendien zeer gecharmeerd van het nieuwe technische hart Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Wim Jonk.

"Zij hebben het voetbal in hun vezels", zei hij een paar maanden terug in NUsport magazine. "Met begeleiding op voetbalondersteunende onderdelen, onder andere trainingsleer, didactiek et cetera, is dat een pré voor de ontwikkeling van een jeugdvoetballer."

"Deze tien- tot vijftienjarigen moeten namelijk niet alleen op de computeruitdraai, de kille cijfers, worden afgerekend. De sleutel zal zijn: hoe brengen zij hun rijke ervaring en de kennis die ze nu opdoen over op de aanstormende talenten."

Steun

Hiddink liet dit trio in Oranje al tot grote hoogten stijgen en me dunkt dat hij er ook goede leidsmannen van kan maken. Net als zijn potentiële opvolger(s) Edwin van der Sar en/of Marc Overmars. De steun voor Hiddink is alom aanwezig binnen Ajax.

In het NUsport-magazine van deze week geven coryfeeën Sjaak Swart, Theo van Duivenbode en Keje Molenaar hoog op van de Turkse bondscoach. Vooral die laatste twee acht ik deskundig op het snijvlak tussen Cruijff en de moderne voetballerij; de richting die Ajax op wil en moet. "Wat niet is, kan nog komen", hoopte insider Molenaar hardop over de optie-Hiddink.

Nee, Hiddink is geen echte Ajacied noch een ras-Amsterdammer. Sterker nog: Guus is veel meer een echte PSV'er (geworden) en van nature natuurlijk een echte Superboer.

Maar laat iedereen die Ajax een warm hart toedraagt die sentimentjes nou eens rusten. En diegenen die dat niet kunnen: Hiddink is vaak in Amsterdam, waar hij woont en zelfs voetbalt. Dan ben je in ieder geval een echte liefhebber.

Lees het volledige artikel over de optie-Hiddink, de stand van zaken op De Toekomst en bij het eerste in het nieuwe NUsport-magazine dat nu in de winkels ligt en online bestelbaar is.