AMSTERDAM - Hockeycoach Roelant Oltmans uitte op hockey.nl stevige kritiek op het scheidsrechtersgilde toen zondag voor de tweede keer op rij een scheidsrechter geblesseerd uitviel tijdens een thuiswedstrijd van Laren. 

Scheidsrechtersbaas Peter Elders begrijpt niets van de uitlatingen van de Laren-coach.

"Dit is gewoon hele dikke pech", zegt Elders. "Scheidsrechter Kees Tamminga stapte zondag op een eikel en verstapte zich. Nou, ik heb dat eikeltje daar niet neergelegd. En hij zelf ook niet. Zoiets gebeurt gewoon. Daar baalt Kees van, daar baal ik van, daar baalt iedereen van."

"Wist je dat Kees zich nu waarschijnlijk moet afmelden voor de halve marathon van Egmond, waar hij hard voor aan het trainen was? En dat Jasper Nagtzaam (de arbiter die onlangs tijdens Laren-Pinoké utiviel met een kuitblessure, red) superfit is? Voor hem zetten we de piepjestest uit, anders zijn we tot middernacht bezig."

Makkelijke weg

"Maar in plaats van dat Roelant na de wedstrijd informeert hoe het met een geblesseerde scheidsrechter gaat, kiest hij voor de makkelijke weg en roept hij tegen de media dat de scheidsrechters niet fit zijn. Wat een onzin!"

"De scheidsrechters in de Hoofdklasse doen minimaal drie keer in de week looptraining, meestal vaker. Die kunnen een wedstrijd conditioneel gemakkelijk aan. Dat Roelant zijn jongens zes keer laat trainen is prima, maar daar zit ook veel tactiek bij. Daar hoeven scheidsrechters niet op te oefenen."

Ongefundeerde uitspraken

"Ik vind Roelant een ontzettend aardige man en heb hem hoog zitten, behalve als hij verliest. Dan krijgt hij een plaat voor zijn kop en doet hij van deze ongefundeerde uitspraken. Ik vond dit beneden alle peil. En het is niet de eerste keer dat ik me aan hem irriteer in zo’n situatie."

"En wat zo gek is: bij Laren hangt een poster waarop Roelant en Minke Smeets staan met daaronder de tekst: ‘als wij fluiten, scheld je ons dan ook uit?’  Die poster moet weg. Minke mag blijven, maar dat Roelant op die poster staat klopt echt niet."