AMSTERDAM - Michel Butter veroverde zondag zijn eerste nationale marathontitel.

De 25-jarige multitasker uit Castricum liep in Amsterdam voor de tweede keer een wedstrijd over 42 kilometer en 195 meter en constateerde met zijn tijd van 2.12.59 niet alleen dat hij zijn persoonlijk record van april dit jaar met bijna vijf minuten verbeterde, maar ook dat de Olympische Spelen in Londen tot de mogelijkheden behoren.

''Vooraf heb ik daar niet aan gedacht, maar nu moet ik dat toch maar eens gaan doen."

Baanatleet

Butter maakte als jonge crosser en baanatleet al indruk. Zondag kon hij onder ideale loopomstandigheden in de hoofdstad niet tippen aan het Afrikaanse lopersgeweld, met Wilson Chebet als beste man in 2.05.53."

"Dat was negen seconden boven het een jaar oude parcoursrecord, maar na Rotterdam (2.05.27) in april wel zijn tweede zege in Nederland op de marathon. Chebet hoopt daarmee te hebben bewezen olympische kansen te hebben. ''Maar de concurrentie is moordend in Kenia'', keek hij vooruit naar Londen 2012.

Persoonlijk record

Butter was gezien zijn persoonlijk record van 2.17.36 niet de grote favoriet voor de Nederlandse titel. Dat was titelverdediger Koen Raymaekers die met een duidelijk doel - nomineren voor Londen en dus onder de twee uur en tien minuten lopen - van start was gegaan.

Na 16 kilometer was die droom voorlopig voorbij. Raymaekers voelde zich niet lekker en stapte uit. ''Balen, dit waren ideale omstandigheden. De vorm is er, misschien moet ik over enkele weken alsnog een marathon doen. Anders probeer ik het in het voorjaar nog eens.''

Raymaekers

Butter zag Raymaekers langs de weg staan en putte er nieuwe energie uit. De jonge atleet wil nog wel eens met zijn krachten smijten, maar kon nu de rust opbrengen pas in de slotfase te versnellen.

Met een machtige slotkilometer dook hij onder de 2 uur en 13 minuten. ''Ik was na 29 kilometer al wat onrustig, maar een ervaren Portugese loper zei dat ik rustig moest blijven. Daar heb ik later van geprofiteerd.''

10.000 meter

Butter maakte in Amsterdam een reuzensprong op de marathon, maar heeft de baanatletiek nog niet vaarwel gezegd.

''Hoewel ik me bij de senioren op die discipline nog niet voor een groot titeltoernooi heb geplaatst, zie ik ook mogelijkheden op de 10.000 meter. Ik haal nu op de marathon bijna 5 minuten van mijn pr af."

"De volgende vijf minuten zullen wel in meer stappen gaan, maar de gedachte aan Londen is nu een stuk interessanter geworden. Ik ga er eens goed over nadenken wat ik volgend jaar moet doen.''