TOKIO - Uiterlijk volgende week wil interim-topsportmanager Ad Roskam van gymnastiekbond KNGU naar buiten komen met de kwalificatieprocedure voor het Olympic Test Event, waar in januari voor de turners de laatste olympische tickets verdeeld worden.

Het resultaat van de WK in Tokio bepaalt dat Nederland slechts één turner op de Spelen zal hebben. Twee meerkampers gaan in januari om dat ticket strijden.

''Er is een kwalificatietraject met duidelijke regels, maar we hadden wel gehoopt dat zich hier twee of misschien wel drie turners zouden kwalificeren'', aldus Roskam.

Streepje voor

Zonderland en Wammes hebben een streepje voor, zo veel werd wel duidelijk. ''Zij hebben hier in ieder geval allebei aan de NOCNSF-limiet voldaan.''

Bart Deurloo, talentvol meerkamper maar in Tokio door een blessure aan de kant, is een andere kandidaat. Hij zal dan wel een score moeten turnen die in Tokio een plaats bij de beste twaalf op een geschoonde lijst (maximaal twee turners per land) zou hebben opgeleverd.

Tal van factoren

Er spelen tal van factoren mee, maar er komt hoe dan ook een meetmoment waar de kandidaten moeten laten zien wat ze op de meerkamp waard zijn. Dat zal medio december zijn.

Roskam: ''We gaan zorgvuldig te werk, daarvoor is er een interne procedure. Als de uitkomst is dat we het beste Pipo en Mammaloe sturen, is dat de uitkomst.’’

Formulering

Mochten de twee turners in Londen beiden voldoen aan de eis van de internationale turnfederatie FIG - top zeventien op een lijst waar turners uit de beste vier landen van dat toernooi ontbreken - dan gaat niet automatisch de beste van de twee.

''Ook daar is een formulering voor. Het hoeft niet per se de beste meerkamper te zijn die uiteindelijk naar de Spelen gaat. Medaillekansen kunnen meespelen in de keuze.’’