PANAMA-STAD - Brian Farley beleefde zaterdagavond (plaatselijke tijd) in Panama het hoogtepunt uit zijn rijke honkbalcarrière. De geboren Amerikaan schreef met het Nederlands team historie door de wereldtitel te veroveren.

''Ik heb in mijn leven al veel beleefd, maar wereldkampioen worden is wel iets heel bijzonders'', aldus de vijftigjarige bondscoach.

Oranje bekroonde in de finale tegen Cuba een geweldig toernooi met het goud. ''We hebben dezelfde formule gebruikt als tijdens het hele toernooi."

Regenval

"Fantastisch verdedigen, fantastisch pitchen en toeslaan op het juiste moment. We hebben zelfs nog een paar kansen gemist, maar het was net genoeg.''

De finale begon vanwege aanhoudende regenval in Panama-Stad uiteindelijk vier uur later dan gepland.

Concentratie

''Dat was heel lastig, steeds werd de wedstrijd uitgesteld. Moeilijk voor de concentratie, maar de jongens hebben het voortreffelijk gedaan. Je probeert ze relaxed te houden, maar dat is met zulke spelers niet zo moeilijk."

"De meesten zaten wat op hun telefoon te spelen, ze waren heel rustig. Onze werper Rob Cordemans was fantastisch, hij was onbespeelbaar."

Omvang van prestatie

"En dat in deze omstandigheden, dat betekent dat hij een sterk karakter heeft. Hij had de totale controle over de plaat. Er is geen man die je beter de bal kan geven dan Robbie.''

Farley bekende dat de omvang van de prestatie van Oranje nog niet helemaal tot hem doorgedrongen is. ''Pas als we thuis komen, weten we denk ik hoe de mensen het hebben beleefd. Ik ben ontzettend blij dat ik dit heb mee kunnen maken.''